Особливості рухової асиметрії у боксерів та каратистів стилю Кіокушинкай при виконанні поштовху обтяженого м’яча на дальність і тестуванні з динамометрії - Нікітенко, Сергій; Кіндзер, Богдан; Никитенко, Анатолій; Маєвська, Софія; Кукурудзяк, Ігор (Єдиноборства, 2025)
Мета. Виявити особливості рухової асиметрії у боксерів та каратистів стилю Кіокушинкай при виконанні поштовху обтяженого м’яча на дальність і тестуванні з динамометрії. Матеріал та методи. Результати дослідження було отримано у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського на кафедрі фехтування, боксу та національних одноборств у вересні 2024 року. У зборі експериментального матеріалу брали участь боксери (n=18) та спортсмени Кіокушинкай карате (n=11) віком 18-22 роки, які є студентами університету. Серед боксерів були 15 правшів та 3 лівшів, а серед каратистів були 10 правшів та 1 лівша (інформацію щодо профілю їхньої функціональної асиметрії було отримано шляхом опитування під час тестувань). Методи дослідження: аналіз літературних джерел та матеріалів з мережі Інтернет; педагогічне тестування з використанням поштовху медичного м’яча масою 4 кг на дальність; динамометрія станова та кистьова; методи математичної статистики. Результати. Між групами боксерів і каратистів Кіокушинкай за показниками станової та кистьової динамометрії, поштовху медичного м’яча вірогідних відмінностей не виявлено (p>0,05). Порівняння показників проведених тестів в середині кожної групи (як у боксерів, так і у каратистів Кіокушинкай окремо) не виявило вірогідних відмінностей між домінантною та недомінантною руками в показниках кистьової динамометрії. Вірогідні відмінності виявлено між показниками поштовху м’яча домінантою та недомінантною руками як у боксерів (p<0,001), так і у каратистів (p<0,01). Показники станової динамометрії боксерів мають вірогідний (p<0,05) взаємозв’язок із показниками їх домінантної руки у тестових вправах: кистьова динамометрія (r=0,523) та поштовх м’яча (r=0,499). Показники станової динамометрії каратистів мають вірогідний кореляційний взаємозв’язок (p<0,05) із їх показниками як домінантної, так і недомінантної руки у тестових вправах: кистьова динамометрія (r=0,825 та r=0,762 відповідно) та поштовх м’яча (r=0,605 та r=0,662 відповідно). Вірогідний зв’язок між показниками поштовху медичного м’яча та кистьової динамометрії: у боксерів відсутній, у каратистів – наявний в домінантній та недомінантній сторонах. Висновки. Найбільш інформативним і надійним тестом для визначення оптимальної бойової стійки є тестування у поштовху обтяженого (медичного) м’яча на дальність почергово з лівобічної та правобічної бойової стійки. Оптимальною є така стійка, з якої атлет за умовами тесту спроможний якнайдалі здійснити поштовх м’яча. Використання тестування з кистьової динамометрії є малоінформативним щодо виявлення мануальної асиметрії. Результати дослідження свідчать про наявність у боксерів кореляційного взаємозв’язку показників станової динамометрії із поштовхом обтяженого м’яча та кистьової динамометрії лише домінантною стороною тіла, що свідчить про прояви асиметрії рухів. Каратисти стилю Кіокушинкай мають наявність кореляційних взаємозв’язків станової динамометрії із показниками поштовху м’яча та кистьової динамометрії рівномірно в обох сторін тіла, що вказує на певну симетричність у рівні їх підготовленості. Отримані результати опосередковано співпадають із результатами проведених попередніх досліджень за методикою SEBT, та підтверджують асиметрію у боксерів та симетрію у каратистів стилю Кіокушинкай.