Порівняльний аналіз показників змагальної діяльності борців на чемпіонатах світу серед юніорів U-20 та дорослих U-23 - Коробейніков, Георгій; Шацьких, Володимир; Докманац, Мілорад; Кербі, Девід; Мачаїдзе, Едішер (Єдиноборства, 2026)
Мета: провести порівняльний аналіз показників змагальної діяльності борців на чемпіонатах світу серед юніорів U-20 та дорослих U-23. Матеріал та методи. Проведено аналіз протоколів і відеозаписів чемпіонатів світу (ЧС) 2025 років з греко-римської боротьби серед юніорів U-20 в Нові-Сад (Сербія) та дорослих U-23 в Самоков (Болгарія). Всього проаналізовано 571 поєдинок: на ЧС U-20 (n=272) і на ЧС U-23 (n=299). Вихідні дані виступів спортсменів взяті з сайту міжнародної федерації спортивної боротьби UWW. Аналіз змагальної діяльності проводився за допомогою internet platform (Performance Data Analysis - PDA). Результати: аналіз поєдинків на чемпіонатах світу 2025 року з греко-римської боротьби серед юніорів U-20 та дорослих U-23 дозволив встановити результативні дії, які були оцінені суддями. На всіх досліджуваних чемпіонатах найбільшу кількість балів були отримані за одні й ті ж самі дії: в партері – перевороти накатом та кидки заднім поясом; в стійці – пасивність та звалювання. Достовірних відмінностей (p>0,05) в усіх діях, які були оцінені суддями на чемпіонатах світу 2025 року серед юніорів U-20 та дорослих U-23 не спостерігається. Визначено, що відсоток набраних балів в стійці більший на ЧС U-23 (56,58 %), ніж на ЧС U-20 (54,90 %), а відсоток отриманих балів за технічні дії вищий на ЧС U-20 (71,84 %), ніж на ЧС U-23 (68,26 %), але ця різниця не достовірна (p>0,05). Найбільша кількість набраних балів у борців обох вікових груп припадає на другу хвилину поєдинку, а найменша – на шосту хвилину поєдинку. Достовірної різниці (p>0,05) у відсотковому співвідношенні набраних балів на кожній хвилині поєдинку на досліджуємих чемпіонатах світу не спостерігається. Середня кількість набраних балів в поєдинку та кількість завойованих балів за хвилину достовірно вище (p<0,05) у борців на ЧС U-20. Цей показник істотно підвищує видовищність греко-римської боротьби. Індекс успіху найбільший у борців на ЧС U-20 (1,99), ніж у спортсменів на ЧС U-23 (1,71), але ця різниця статистично не достовірна (p>0,05). Висновки. Проведені дослідження свідчать про наявність як спільних, так і відмінних особливостей показників змагальної діяльності борців греко-римського стилю на чемпіонатах світу серед юніорів U-20 та дорослих U-23. До спільних ознак належать переважання простих техніко-тактичних дій з мінімальною бальною оцінкою (однобальні та двобальні дії), значна частка поєдинків, що завершуються з рахунком 1:1, а також велика кількість зупинок в поєдинках, зумовлених застосуванням челенджу та фіксацією порушень правил. Зазначені чинники негативно позначаються на видовищності змагальної боротьби. Водночас встановлено, що середня кількість набраних балів за хвилину та за увесь поєдинок є статистично вищими (p<0,05) у борців вікової групи U-20. Результати порівняльного аналізу можуть бути використані у практиці підготовки спортсменів для оптимізації тренувальних програм, індивідуалізації техніко-тактичної підготовки та підвищення ефективності виступів борців на міжнародних змаганнях.