Аналіз еколого-географічних особливостей центрів походження Triticum spelta і перспективи поширення культури в Україні

Autor

  • Віталій Васильович Лапчинський Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8367-6334

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.66199

Słowa kluczowe:

спельта, ГІС, моделювання, біокліматичні показники, центри походження, Triticum spelta, гліадини

Abstrakt

Вивчення особливостей еколого-географічних центрів походження Triticum spelta вказують на високу екологічну пластичність «дикороса альпійських прерій». Лімітуючими факторами, які визначають можливість рослини рости, розвиватися, розмножуватися та проявляти бажані господарські якості в Україні є максимальна температура самого теплого місяця та показники pH ґрунту

Biogram autora

Віталій Васильович Лапчинський, Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра землеустрою і кадастру ПДАТУ

Bibliografia

Flyaksberher, K. A. (1935). Wheat. Vol. 1. Moscow; Leningrad: Gos. Publishing House kolhoznoy and sovhoznoy lit-ry, 262.

Zhukovski, P. М. (1971). Cultural plants and their relatives. Leningrad: Kolos, 448.

Kuckuck, H., Schiemann, E. (1957). Über das Vorkommen von Spelt und Emmer (Triticum spelta L. und T. dicoccum Schübl.) im Iran. Z. Pflanzenzüchtung, 38, 3833–3896.

Kihara, H., Yamashita, K., Tanaka, M. (1965). Morphological, physiological, genetical and cytogenetical studies in Aegilops and Triticum collected from Pakistan, Afghanistan and Iran. Results Kyoto Univ. Sci. Exp., 1, 1–118.

Mustafaev, I. D. (1964). Wheats of Azerbaijan and their value are in a selection and process of formation of forms. Bobrovsk: VNIIS.

Veremeychyk, A., Pashkevich, G. (2004). Peculiarity of ancient settlement in the tract Ovramenko circle. Archaeological research of L’viv University, 7, 270–281.

Romanova, Y. A., Gubareva, N. K., Konarev, А. В. (2001). Research of collection of type of wheat of Triticum spelta on polymorphism of gladin. Geneticist, 37 (9), 1258–1265.

Blatter, R. H. E., Jacomet, S., Schlumbaum, A. (2004). About the origin of European spelt ( Triticum spelta L.): allelic differentiation of the HMW Glutenin B1-1 and A1-2 subunit genes. TAG Theoretical and Applied Genetics, 108 (2), 360–367. doi: 10.1007/s00122-003-1441-7

Species. Global Biodiversity Information Facility. Available at: http://www.gbif.org/species

Data for current conditions (1950–2000). WorldClim – Global Climate Data. Available at: http://www.worldclim.org/current

McFadden, E. S., Sears, E. R. (1946). The origin of Triticum spelta and its free-thresching hexaploid relatives. Jounal of Heredity, 37, 107–116. Available at: http://www.oxfordjournals.org/our_journals/jhered/freepdf/37-107.pdf

Karpun, Y. (2004). Fundamentals yntroduktsyy plants. Hortus botanicus, 2, 17–32. doi: 10.15393/j4.art.2003.168

Characteristics of agricultural land by the reaction of soil solution on the results of 9 agrochemical certification round (2006–2010). Institute of soil conservation Ukraine. Available at: http://www.iogu.gov.ua/pasportizaciya/karty-po-vmistu-pozhyvnyh-rechovyn-rn-humus-fosfor-kalij/

##submission.downloads##

Opublikowane

2016-04-29

Numer

Dział

Agriculture