Сировинний фактор у випуску якісних і безпечних ароматизованих харчових продуктів

Авторы

  • Наталія Епінетівна Фролова Национальный университет пищевых технологий ул. Владимирская, 68, г. Киев, Украина., 01033, Ukraine
  • Надія Павлівна Івчук кафедрa технологии оздоровительных продуктов Национальный университет пищевых технологий ул. Владимирская, 68, г. Киев, Украина., 01033, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.47218

Ключевые слова:

ефірна олія, натуральний ароматизатор, оптична активність, препаративна хроматографія, кмин, кріп.

Аннотация

В статті представлено дослідження шляхів встановлення справжності ефірних олій кмину і кропу на основі оптичної ізомерії компонентів.

Застосування в сучасних технологіях замороженої сировини, концентратів фруктів і овочів, зростаючий випуск оздоровчих продуктів вимагає використання ароматизаторів. Синтетичні ароматизатори можуть бути небезпечними для організму людини. Не менш небезпечним є застосування сфальсифікованих натуральних ароматизаторів.

Биографии авторов

Наталія Епінетівна Фролова, Национальный университет пищевых технологий ул. Владимирская, 68, г. Киев, Украина., 01033

Кандидат технических наук, доцент

Кафедра технологии оздоровительных продуктов

Надія Павлівна Івчук, кафедрa технологии оздоровительных продуктов Национальный университет пищевых технологий ул. Владимирская, 68, г. Киев, Украина., 01033

Доцент, кандидат технических наук

Библиографические ссылки

Murdoch, J., Marsden, T., Banks, J. (2000). Quality, Nature, and Embeddedness: Some Theoretical Considerations in the Context of the Food Sector*. Economic Geography, 76 (2), 107–125. doi: 10.1111/j.1944-8287.2000.tb00136.x

Akkerman, R., Farahani, P., Grunow, M. (2010). Quality, safety and sustainability in food distribution: a review of quantitative operations management approaches and challenges. OR Spectrum, 32 (4), 863–904. doi: 10.1007/s00291-010-0223-2

(Nel) Wognum, P. M., Bremmers, H., Trienekens, J. H., van der Vorst, J. G. A. J., Bloemhof, J. M. (2011). Systems for sustainability and transparency of food supply chains – Current status and challenges. Advanced Engineering Informatics, 25 (1), 65–76. doi: 10.1016/j.aei.2010.06.001

Shelavina, E. Studies of "Fine Igredients": Trends in global and domestic markets flavors. Plunging into the flavors of the world. – Available at: http://chin-ru.com/rynok-aromatizatorov/

Krichkovskaya L. V., Chernyshov S. I., Donchenko G. V. (2008). Biologicheski aktivnye masla i produkty na ih osnove (efirnye masla, karotinoidy I dr.): biologiia, biohimiia: primenenie, metody opredeleniia. [Herbal oils and products based on them (essential oils, carotenoids, etc.): Biology, biochemistry: application methods for the determination]. Kharkiv, Ukraine : Model of the Universe, 266.

Singh, G., Maurya, S., de Lampasona, M. P., Catalan, C. A. N. (2006). Studies on essential oils, Part 41. Chemical composition, antifungal, antioxidant and sprout suppressant activities of coriander (Coriandrum sativum) essential oil and its oleoresin. Flavour and Fragrance Journal, 21 (3), 472–479. doi: 10.1002/ffj.1608

Smirnov, Е. V. (2004). Naturalnye vkusoaromaticheskie veschestva iz rastitelnyh materialov v proizvodstve aromatizatorov[ Natural flavoring substances from plant materials in the production of flavors]. Food ingredients: raw materials and additives, 1, 37–43.

Borisenko, E. V. (2007). Innovatsionnye tehnologii pri proizvodstve pischevyh aromatizatorov [Innovative technologies in the production of food flavorings]. Food ingredients: raw materials and additives, 2, 38.

(2014). Problemy fal'sifikacii jefirnyh masel v Ukraine. Materіali IIІ mіzhnar. nauk.-prakt. іnternet-konf., 2014, Donec'k,. redkol.: D. P. Lojko, V. N. Kіbzun, V. M. Katrich, G. A. Tkachenko. Donec'k: DonNUET, 74.

Pavlyuchenko, Yu. P. (2005). Metodi viznachennya falsifіkatsіi tovarіv [Methods for determining the falsification of goods] Kievskiy natsіonalny torgovo-ekonomichny unіversitet, 303.

Svyatkina, L. I. (2011). Identifikatsia i falsifikatsia pischevyh produktov [Identification and falsification of food products]. Irkutsk State University, 60.

Nhu-Trang, T.-T., Casabianca, H., Grenier-Loustalot, M.-F. (2006). Authenticity control of essential oils containing citronellal and citral by chiral and stable-isotope gas-chromatographic analysis. Anal Bioanal Chem, 386 (7–8), 2141–2152. doi: 10.1007/s00216-006-0842-2

Smirnova, I. G., Gildeeva, G. N., Kukes, V. G. (2012). Opticheska izomeriia i biologicheska aktivnost lekarstvenyh sredstv [Optical isomers and the biological activity of drugs]. Bulletin of Moscow University, 53 (3), 147–156.

Mosandl, A. (2004). Authenticity Assessment: A Permanent Challenge in Food Flavor and Essential Oil Analysis. Journal of Chromatographic Science, 42 (8), 440–449. doi: 10.1093/chromsc0i/42.8.44

Schipilliti, L., Tranchida, P. Q., Sciarrone, D., Russo, M., Dugo, P., Dugo, G., Mondello, L. (2010). Genuineness assessment of mandarin essential oils employing gas chromatography-combustion-isotope ratio MS (GC-C-IRMS). Journal of Separation Science, 33 (4–5), 617–625. doi: 10.1002/jssc.200900504

(2007). DSTU ISO 11035:2005 Doslidjenia sensorne. Identifikatsia nf vybyrania dyskriptoriv dlia stvorenia sensornogo spektru za bagatobichnogo pidhodu (ISO 11035:1994, IDT) [Touch Research. Identification and selecting deskryptoriv to create touch-spectrum approach bahatobichnoho (ISO 11035:1994, IDT)]. Kyiv, Ukraine: State Standard Ukraine, 34.

Опубликован

2015-07-26

Выпуск

Раздел

Технические науки