Розробка технології крему з ліпофільним екстрактом насіння моркви дикої для лікування опікових ран

Авторы

  • Вікторія Ігорівна Горлачова Национальный фармацевтический университет ул. Пушкинская, 53, г. Харьков, Украина, 61002, Ukraine
  • Лілія Іванівна Вишневська Национальный фармацевтический университет ул. Пушкинская, 53, г. Харьков, Украина, 61002, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.62872

Ключевые слова:

крем, опікові рани, екстракт насіння моркви дикої, фітопрепарат, склад, технологія

Аннотация

Мета: Метою нашої роботи було обґрунтування та розробка оптимального складу та оптимальної технології м’якого лікарського засобу у формі комбінованого крему з ліпофільним екстрактом з насіння моркви дикої ранозагоювальної та протизапальної дії, призначеного для лікування опікових ран.

Методи: Застосовувалися фармакотехнологічні, фізико-хімічні, мікроскопічні та структурно-механічні методи дослідження.

Результати: За результатами проведених досліджень встановлено тип основи крему – емульсійна основа І роду та її оптимальний склад: бутилгідрокситолуолу – 0,02, Euxyl РЕ 9010 – 0,500, крем-бази № 6,00, цетилстеарилового спирту – 3,00 олії кукурудзяної – 15,00 води очищеної – до 100,00. Було досліджено колоїдну стабільність та термостабільність, органолептичні та фізико-хімічні властивості, за результатами яких обрано концентрацію основної  діючої речовини лікарського засобу – ліпофільного  екстракту насіння моркви дикої – 5 %.

Всі діючі речовини поступово вводилися до складу препарату. За результатами структурно-механічних досліджень визначено вплив діючих речовин на реологічні показники лікарського засобу.

Мікроскопічними дослідженнями обґрунтовано оптимальну швидкість та час гомогенізації крему з ліпофільним екстрактом з насіння моркви дикої – 5000 об/хв упродовж 10 хв.

На підставі фізико-хімічних досліджень обґрунтовано і розроблено оптимальну  технологію крему, яка передбачає дотримання певного температурного режиму, порядок уведення інгредієнтів лікарського засобу, а також режими перемішування та динаміки охолодження.

Висновки. Теоретично та експериментально обґрунтовано оптимальний склад та технологію м’якого лікарського засобу у формі комбінованого крему з ліпофільним екстрактом насіння моркви дикої, що виявляє ранозагоювальну та протизапальну дії, і застосовується для лікування опікових ран; технологічну схему виробництва і проведено постадійний контроль якості крему з ліпофільним екстрактом насіння моркви дикої.

Биографии авторов

Вікторія Ігорівна Горлачова, Национальный фармацевтический университет ул. Пушкинская, 53, г. Харьков, Украина, 61002

Аспирант

Кафедра аптечной технологии лекарств

Лілія Іванівна Вишневська, Национальный фармацевтический университет ул. Пушкинская, 53, г. Харьков, Украина, 61002

Аспирант

Кафедра аптечной технологии лекарств

Библиографические ссылки

Garnyk, T. P., Pylypchuk, A. B., Dudchenko, L. G., Petrishheva, V. O. (2014). Fitoterapija pry dejakyhdermatologichnyh ta kosmetychnyh problemah. Fitoterapija, 3, 81.

Shmatenko, V. V. (2014). Obgruntuvannja skladu osnovy z metoju stvorennja m`jakogo likars'kogo zasobu dlja likuvannja ranovogo procesu. Visnyk farmacii', 2 (78), 20–24.

Kachan, R. V., Andrjejeva, O. A. (2011). Jakist'kosmetychnyhzasobiv na ukrai'ns'komu rynku. Visnyk KNUTD, 3, 58–61.

Kochergin, N. G., Tetrunin, D. D. (2011). Sovremennyj vzgljad na problemu vybora lekarstvennoj formy sredstv naruzhnoj terapii. Klinicheskaja dermatologija i venerologija, 6, 84–92.

Gorlachova, V. I., Vyshnevs'ka, L. I. (2014). Vyvchennjafizyko–himichnyhvlastyvostej osnov z metoju rozrobky kremu likuval'no–kosmetychnoi' dii'. Hymyja, byo– y nanotehnologyy, ekologyja y ekonomyka v pyshhevoj y kosmetycheskoj promishlennosty. Kharkiv, 28–29.

Markiv, V. I., Bavykina, M. L., Vishnevskaja, L. I. (2014). Issledovanie fiziko–himicheskih svojstv osnov s cel'ju razrabotki mjagkih lekarstvennyh form. Farmacevticheskij klaster kak integracija nauki, obrazovanija i proizvodstva. Belgorod, 98–100.

Braun, D. D., Rosen, M. R. (1999). Rheology Modifiers Handbook. Practical Use and Applilcation. NY: William Andrew, Applied Science Publishers, 509.

Brummer, R. (2006). Rheology Essentials of Cosmetic and Food Emulsions. UK: William Andrew, Applied Science Publishers, 180.

Goodwin, J. W., Hughes, R. W. (2000). Rheology for Chemists: An Introdution. Cambridge: Royal Society for Chemistry, 290.

Staniszewska, M., Kula, J., Wieczorkiewicz, M., Kusewicz, D. (2005). Essential Oils of Wild and Cultivated Carrots – the Chemical Composition and Antimicrobial Activity. Journal of Essential Oil Research, 17(5), 579–583. doi: 10.1080/10412905.2005.9699002

Опубликован

2016-03-15

Выпуск

Раздел

Фармацевтические науки