Нечітко-логічна експертна система для інтегральної оцінки рівня спеціальної фізичної підготовленості баскетболістів на етапі попередньої базової підготовки - Івченко , Оксана; Мітова , Олена; М’ячин, Валентин (Спортивні ігри, 2023)
Мета даного дослідження полягає у побудові нечіткої експертної системи для оцінки рівня спеціальної фізичної підготовленості баскетболістів на етапі попередньої базової підготовкиза допомогою нечітко-логічного підходу. Методологічну основу дослідження склали наукові праці вітчизняних і закордонних вчених і провідних фахівців. Для побудови інтегрального індикатора вводиться нечіткий висновок. В якості вхідних змінних обрано два показники. Перший показник Х1 - це результати тесту «Човниковий біг 3Х10 м з оббіганням набивних м’ячів». Другим показником X2 є результати тесту «Біг до пронумерованих набивних м’ячів». Вихідна змінна визначається показником Y, що являє “інтегральну оцінку спеціальної фізичної підготовленості баскетболістів на етапі попередньої базової підготовки“. Моделювання інтегральної оцінки та рівня спеціальної фізичної підготовленості баскетболістів на етапі попередньої базової підготовки було виконано в програмному забезпеченні Fuzzy Logic Toolbox середовища Matlab (версія R2021а) фірми MathWorks, що вплинуло на настройку і представлення дзвонуватої функції належності. Як вхідні змінні, так і вихідні перетворюються в нечіткість за допомогою побудови функцій належності. Обґрунтовано тип і параметри функції належності та обрано дзвонувату функцію належності для опису невизначеності значень, що потрапляють під нормальний розподіл. Кількість нечітких множин на кожному вході розглядається як z=3, кількість вхідних змінних як ω=2. Для досягнення повноти моделі кількість логічних правил визначалася як r=32 =9. Слід відзначити, що нечітко-логічна модель, яка була розроблена для визначення інтегральної оцінки спеціальної фізичної підготовленості баскетболістів на етапі попередньої базової підготовки, виконується за наступним алгоритмом, а саме: залучення двох показників, один з яких описує результати тесту «Човниковий біг 3Х10 м з оббіганням набивних м’ячів», а інший – результати тесту «Біг до пронумерованих набивних м’ячів»; вибір параметрів і типу функції належності для двох вхідних змінних і однієї вихідної змінної; розробка системи з створенням 9-ти логічних правил; розрахунок інтегральної оцінки спеціальної фізичної підготовленості баскетболістів на етапі попередньої базової підготовки з використанням нечіткого висновку Мамдані; та завершальна складова, - це перевірка адекватності моделі.