Аналіз показників змагальної діяльності у стандартних і напівстандартних положеннях провідних збірних команд Європи з регбі -15 - Квасниця , Олег (Спортивні ігри, 2023)
Мета: Аналіз показників змагальної діяльності кращих команд Європи з регбі-15, а саме показників стандартних та напівстандартних положень учасників Six Nations сезону 2022 року. Матеріли і методи дослідження. У роботі були використані наступні загальноприйняті методи: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету, аналіз офіційних протоколів змагань, методи математичної статистики; аналіз, синтез і моделювання окремих аспектів змагальної діяльності провідних регбійних команд. У статті розглянуті показники змагальної діяльності 6 збірних команд Європи з регбі-15 сезону 2022. Календарні ігри проводились в період з 5 лютого по 19 березня 2022 року Загалом було проаналізовано 15 матчів. У дослідженні використані показники змагальної діяльності регбійних команд, які офіційно затверджені Міжнародною федерацією регбі (International Rugby Board, IRB). Аналізувалися наступні показники змагальної діяльності: кількість виграних своїх «сутичок» і «коридорів», кількість виграних своїх «раків» і «молів», кількість вдалих захоплень. Результати. За показниками компонентів змагальної діяльності збірна команди Франції стала найефективнішою командою у захисті – краще серед усіх команд виконувала захоплення (90,1%); зберігала перевагу у виграних своїх «молах» (96,5%). У свою чергу регбісти другої команди за підсумком чемпіонату – Ірландії лідирували за важливим показником виграних «сутичок» і «коридорів» (96,0% і 93,6%). Висновки. Аналіз стандартних і напівстандартних положень, у Six Nations сезону 2022 року довів, що регбісти збірних команд Франції й Ірландії демонстрували перевагу у більшості показниках, що у підсумку призвело до першого та другого місць у даному чемпіонаті.