Історичні аспекти та перспективи розвитку баскетболу в незалежній Україні як професійного виду спорту - Остапенко, Юрій; Стасюк, Роман; Долгова , Наталія; Салатенко , Іван (Спортивні ігри, 2023)
Стаття присвячена формуванню знань з історії розвитку баскетболу в часи незалежної України, необхідних у професійному становленні майбутніх фахівців з фізичного виховання та спорту. У статті розглядаються історичні аспекти та перспективи розвитку професійного баскетболу в Україні. Висвітлено відомості, на підставі узагальнення теоретичного матеріалу про здобутки українських спортсменів, тренерів, фахівців українського баскетболу на міжнародній арені. Мета дослідження – полягає у визначенні історичних аспектів становлення та перспектив розвитку баскетболу, як професійного виду спорту. Результати дослідження. Відображено новітній шлях історії розвитку баскетболу розпочинається з 1991 року, року проголошення незалежної України. З 1992 року в Україні створюється власний Національний олімпійський комітет. В цьому році на державному рівні затверджується самостійна громадська організації ФБУ (Федерації баскетболу України). У 1993 р. було прийнято Закон України «Про фізичну культуру і спорт», який надавав право на утворення структур професійного спорту. У 1993 році НОК України остаточно визнається Міжнародним Олімпійським Комітетом. У 1995 році жіноча збірна команда України вперше виборола звання чемпіонів Європи. У 2005 році засновано перший професійний баскетбольний клуб «БК Київ». У зв’язку зі змінами у правилах з організацією проведення змагань ФБУ у чемпіонаті країни вперше дозволено приймати участь іноземним баскетболістам. У державі відбуваються зміни стандартів у Національній стратегії розвитку освіти, фізичної культури та спорту до 2021 року, Національній стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні до 2025 року. Розглянуто декілька напрямків вирішення проблеми відносно розвитку професійного спорту в Україні. Доповнено дані про важливе значення студентського спорту, фізичного виховання та баскетболу у закладах вищої освіти. Дослідження дали змогу визначити ключові історичні події, найбільш вагомі здобутки спортсменів, тренерів, організаторів, у становленні баскетболу на професійному рівні, умови подальшого розвитку в Україні. Висновки. Наданий матеріал надає можливість ознайомитися з історичними аспектами становлення баскетболу як професійного виду спорту в Україні та перспективами його розвитку у майбутньому. Формування знань з історії розвитку, сучасного стану, перспектив розвитку баскетболу необхідно для інтелектуального світогляду молоді, засвоєння теоретичного матеріалу з дисциплін: «Історія спорту», «Теорія і методика спортивних ігор», «Професійний спорт», якісної підготовки майбутніх фахівців з баскетболу.