Використання методів математичної статистики в спортивних іграх - Перевозник , Володимир; Тропін , Юрій; Скробецький, Єжи (Спортивні ігри, 2023)
Мета: за допомогою аналізу науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду визначити особливості використання методів математичної статистики в спортивних іграх. Матеріал та методи. Для встановлення особливостей використання методів математичної статистики в спортивних іграх використовувалися такі методи дослідження: аналіз науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду. Результати: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду дозволив встановити, що в проведених педагогічних дослідженнях в спортивних іграх використання методів математичної статистики є важливим під час опрацювання даних. У своїх дослідженнях багато авторів використовували різні види математичного аналізу та математичного моделювання. У спортивній діяльності теж використовуються методи статистичного аналізу без застосування яких неможлива зробити обробку даних, отриманих під час педагогічного експерименту, сформулювати висновки тощо. Визначено, що з допомогою математичного аналізу можна прогнозувати успішність єдиноборця, і ці дані дають підстави виділення чинників, визначальних зростання спортивної майстерності. Висновки. Результати проведеного дослідження показали, що використання методів математичної статистики є важливим аспектом під час опрацювання інформації в педагогічних дослідженнях, що проводяться в спортивних іграх. Встановлено, що за допомогою математичного аналізу можливо спрогнозувати успішність спортсмена, побудувати моделі різних сторін спортивної підготовленості, визначити різні структурні компоненти змагальної діяльності, проводити порівняльний аналіз отриманих результатів тощо.