Глобалізація соціальної практики професійного спорту в сучасних умовах розвитку - Хіменес, Крістіна; Еделєв, Олександр (Спортивні ігри, 2023)
Сьогодні глобалізація різних сфер функціонування людини (економіки, політики тощо) є однією з тенденцій розвитку суспільства. Інтенсивна глобалізується і спорт як соціальна практика і найбільш яскраво це простежується на прикладі професійного спорту. У цій сфері сьогодні відбувається розповсюдження закономірностей розвитку (комерційних, спортивних тощо) на олімпійський та неолімпійський спорт, і що більш глобально – рівень розвитку професійного спорту впливає на економічний розвиток цілих країн та, в багатьох аспектах, – становлення соціуму. Мета: охарактеризувати специфіку глобалізації соціальної практики професійного спорту в сучасних умовах розвитку. Матеріал та методи. Реалізація дослідження відбувалася на основі опрацювання сучасних наукових праць щодо розвитку професійного спорту в різних його аспектах, а також науково-популярних джерел інформації та матеріалів офіційних веб-сайтів провідних професійних спортивних організацій. Методи дослідження: аналіз та синтез, історичний метод, системний підхід, порівняння. Результати. Сьогодні глобалізація професійного спорту відбувається у наступних напрямках: розширення співпраці з медійними корпораціями та спонсорами; інтернаціоналізація та комерціалізація (збільшення кількості організацій, що курують різні види спорту і відповідно, кількості прибуткових змагань); максимальне використання інтернет-технологій для популяризації спортивного продукту та розвиток напряму кіберспорту в межах професійних спортивних ліг; збільшення відвідуваності матчів шляхом забезпечення ефективної маркетингової політики; розширення співпраці з органами влади на державному та місцевому рівнях на взаємовигідних умовах; виведення чемпіонатів за національні межі (характерно для північно-американської моделі професійного спорт, оскільки для європейської упродовж історії її розвитку акцент був і залишається на провідному значенні міжнародних змагань) тощо. Висновки. Сьогодні внаслідок процесів глобалізації суспільства, які активно впливають на сферу професійного спорту, зазначена соціальна практика зазнає і внутрішньої глобалізації, яка простежується як у суто спортивному (розширення календаря змагань, вихід за межі національних чемпіонатів тощо), так і комерційному напрямах (розширення співпраці з спонсорами, медійними компаніями тощо), технологічному (упровадження сучасних технологій, започаткування серій кіберзмагань тощо) та політичному (розширення співпраці з органами державної та місцевої влади) та ін. напрямах.Сьогодні глобалізація різних сфер функціонування людини (економіки, політики тощо) є однією з тенденцій розвитку суспільства. Інтенсивна глобалізується і спорт як соціальна практика і найбільш яскраво це простежується на прикладі професійного спорту. У цій сфері сьогодні відбувається розповсюдження закономірностей розвитку (комерційних, спортивних тощо) на олімпійський та неолімпійський спорт, і що більш глобально – рівень розвитку професійного спорту впливає на економічний розвиток цілих країн та, в багатьох аспектах, – становлення соціуму. Мета: охарактеризувати специфіку глобалізації соціальної практики професійного спорту в сучасних умовах розвитку. Матеріал та методи. Реалізація дослідження відбувалася на основі опрацювання сучасних наукових праць щодо розвитку професійного спорту в різних його аспектах, а також науково-популярних джерел інформації та матеріалів офіційних веб-сайтів провідних професійних спортивних організацій. Методи дослідження: аналіз та синтез, історичний метод, системний підхід, порівняння. Результати. Сьогодні глобалізація професійного спорту відбувається у наступних напрямках: розширення співпраці з медійними корпораціями та спонсорами; інтернаціоналізація та комерціалізація (збільшення кількості організацій, що курують різні види спорту і відповідно, кількості прибуткових змагань); максимальне використання інтернет-технологій для популяризації спортивного продукту та розвиток напряму кіберспорту в межах професійних спортивних ліг; збільшення відвідуваності матчів шляхом забезпечення ефективної маркетингової політики; розширення співпраці з органами влади на державному та місцевому рівнях на взаємовигідних умовах; виведення чемпіонатів за національні межі (характерно для північно-американської моделі професійного спорт, оскільки для європейської упродовж історії її розвитку акцент був і залишається на провідному значенні міжнародних змагань) тощо. Висновки. Сьогодні внаслідок процесів глобалізації суспільства, які активно впливають на сферу професійного спорту, зазначена соціальна практика зазнає і внутрішньої глобалізації, яка простежується як у суто спортивному (розширення календаря змагань, вихід за межі національних чемпіонатів тощо), так і комерційному напрямах (розширення співпраці з спонсорами, медійними компаніями тощо), технологічному (упровадження сучасних технологій, започаткування серій кіберзмагань тощо) та політичному (розширення співпраці з органами державної та місцевої влади) та ін. напрямах.