Розвиток витривaлостi у дiтей стaршого дошкiльного вiку пiд чaс проведення рухливих ігор - Хлус , Наталія (Спортивні ігри, 2023)
Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та експериментально дослідити ефективність впливу рухливих iгор на розвиток витривaлостi у дiтей стaршого дошкiльного вiку. Матеріал і методи. В експериментальному дослідженні взяли участь 25 дітей (11 – дівчаток, 14 – хлопчиків) старшого дошкільного віку, з яких було сформовано дві експериментальні групи, однакові за рівнем фізичного розвитку, морфо-функціональним станом та фізичною підготовленістю. Одна група − контрольна (КГ, n=12 (5 дівчаток, 7 хлопчиків) займалися за освітньою програмою “Дитина”. Друга − експериментальна група (ЕГ, n=13 (6 дівчаток, 7 хлопчиків) займалася також за освітньою програмою “Дитина” та розробленою системою роботи з розвитку витривaлостi у дiтей стaршого дошкiльного вiку пiд чaс проведення рухливих ігор. Методи дослідження: аналіз даних літературних та Інтернет джерел з проблеми дослідження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати. На констатувальному етапі дослідження визначено загальний рівень розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку. Отримали наступні результати: високий рівень виявлено у 15°% дітей (ЕГ) та 14°% (КГ), середній – 43°% дітей (ЕГ) та 42°% (КГ), низький – 42°% дітей (ЕГ) та 44°% (КГ). На формувальному етапі дослідження розроблено систему роботи з розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку засобом рухливих ігор. На контрольному етапі перевірено ефективність запропонованої системи роботи з розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку під час проведення рухливих ігор. Встановлено, що рухливі ігри є дієвим засобом розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку. На контрольному етапі дослідження ми отримали наступні результати: високий рівень виявлено у 42°% дітей (ЕГ) та 14°% (КГ), середній – 44°% дітей (ЕГ) та 42°% (КГ), низький – 14°% дітей (ЕГ) та 40°% (КГ). Висновки. Порівняльний аналіз результатів на констатувальному та контрольному етапі дослідження свідчить, що динаміка показників розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку під час проведення рухливих ігор після впровадженої системи роботи позитивна. Таким чином, дані контрольного етапу експерименту підтвердили гіпотезу нашого дослідження, у якій висловлено твердження, що процес розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку під час проведення рухливих ігор буде відбуватися ефективніше за умов: цілеспрямованого застосування системи рухливих ігор, орієнтованої на розвиток фізичної якості витривалості; більш розширеного обсягу рухливих ігор проти традиційної системи; створення позитивної емоційної атмосфери під час проведення рухливих ігор.