Управління тренувальним процесом волейболісток у підготовчому періоді на основі програмування - Щепотіна, Наталя; Захарчук, Олена (Спортивні ігри, 2023)
Мета роботи – експериментально обґрунтувати ефективність побудови тренувального процесу кваліфікованих волейболісток у межах підготовчого періоду річного циклу підготовки на основі програмування. Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 26 кваліфікованих волейболісток І розряду Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, які були розподілені на дві групи – контрольну (n=12) й основну (n=14). Розроблено програму тренувального процесу кваліфікованих волейболісток основної групи в підготовчому періоді, що складалася з чотирьох блоків, які визначали компоненти навантажень (обсяг, величину, інтенсивність), кількісні показники тренувального процесу (тренувальні заняття, ігри), засоби підготовки (загальнопідготовчі, спеціально-підготовчі, підвідні, змагальні) та критерії ефективності тренувального процесу (морфофункціональні показники, показники фізичної підготовленості, ефективності змагальної діяльності). Для реалізації програми підготовчого періоду було розроблено відповідні програми менших структурних утворень тренувального процесу – мезо- та мікроциклів, тренувальних занять і завдань. Методи дослідження: аналіз літературних та Internet джерел, педагогічне спостереження, педагогічне тестування, морфофункціональна діагностика, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати. У волейболісток основної групи впродовж педагогічного експерименту вміст жирового компоненту в організмі статистично достовірно зменшився на 1,3 %, вміст скелетної мускулатури підвищився на 1,4 %, рівень прояву швидкісно-силових здібностей за показником стрибка у висоту з місця збільшився на 5,1 %, а за показником кидка набивного м’яча – на 1,4 %, рівень прояву спритності за результатом човникового бігу 9-3-6-3-9 м покращився на 1,5 % (р<0,05). Висновки. Програмування тренувального процесу кваліфікованих волейболісток дозволяє здійснювати цілеспрямовані управлінські впливи, спрямований розвиток відповідних фізичних якостей, удосконалення компонентів техніко-тактичної майстерності.