Антропометрія і морфологія верхніх кінцівок у спортсменок ігрових командних видів спорту - Бугаєвський, Костянтин (Спортивні ігри, 2023)
У статті представлені результати і аналіз проведеного дослідження, присвяченого визначенню особливостей ряду морфофункціональних індексних значень плечового поясу і верхніх кінцівок у спортсменок, які займаються баскетболом, волейболом і гандболом. Достовірно визначено, що у баскетболісток мають місце найвищі показники індексних значень, у порівнянні з волейболістками і гандболістки. Мета дослідження: вивчення і представлення отриманих, в результаті проведеного дослідження, результатів, їх аналіз, що безпосередньо стосуються вивчення морфофункціональних і анатомічних особливостей поясу верхніх кінцівок у спортсменок, що займаються баскетболом, волейболом і гандболом. Матеріал і методи дослідження: при проведенні даної дослідницької роботи, нами були використані методи антропометрії і індексів, з використанням 6 морфофункціональних індексних значень, необхідних для даного дослідження; метод поглибленого літературно-критичного аналізу доступних наукових джерел інформації по досліджуваному питанню, метод математичної статистики, при роботі, з отриманими даними антропометричних показників і морфофункціональних індексних значень. Результати дослідження: отримані дані та їх аналіз, свідчать про те, що в усіх трьох групах спортсменок, є адаптивні соматичні зміни, підтверджені об’єктивно, виявленими антропометричними показниками і результатами морфофункціональних індексних значень. Висновки: Результати проведеного дослідження показали, що баскетболістки разюче різняться за антропометричними параметрами (насамперед великого розмаху рук) і за показниками ряду морфофункціональних індексних значень (індекс Соловйова, індекс верхньої кінцівки, індекс ширини плечей і брахіальний індекс, індекс статевого диморфізму), в залежності від їх ігрового амплуа. Найбільші значення мають спортсменки-баскетболістки, які виконують функцію центрових, потім йдуть нападниці і захисниці. Виявлені анатомічні та морфофункціональні особливості у спортсменок досліджених груп, на нашу думку, можуть бути обумовлені, як проведеною раніше селекцією спортсменок тренерської командою, так і результатом адаптивних процесів, обумовлених тривалими (багаторічними) і інтенсивними фізичними навантаженнями в тренувально-змагальному процесі.