Результати анкетування спортсменів про баскетбол у форматі 3х3 - Мусієнко , Антон; Несен, Олена; Цимбалюк , Жанна (Спортивні ігри, 2023)
Актуальність проблеми дослідження зумовлена офіційним визнанням нового виду спорту ‒ баскетболу 3х3 як олімпійського виду та перегляду теоретичних та методичних підходів до відбору та підготовки баскетболістів до участі у офіційних змаганнях формату 3х3. Перші офіційні змагання національного рівня проводяться для гравців у категорії U-15. Враховуючи відсутність керованого тренувального процесу з нового виду спорту, виникла потреба у додатковій підготовці гравців у секціях класичного баскетболу для участі у змаганнях формату 3х3. Мета: визначення думки баскетболістів 15-16 років про баскетбол у форматі 3х3. Методи: теоретичні (аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, даних мережі Інтернет з проблеми дослідження), емпіричні (педагогічні (опитування), соціологічні (анкетування)). Результати:представлено результати опитування тренерів та анкетування гравців-класиків про баскетбол у форматі 3х3. Встановлено думку гравців про місце нового виду, значимість цілеспрямованої підготовки до змагань у форматі 3х3. Визначено пріоритети використання техніко-тактичних взаємодій під час змагань у форматі 3х3. Проаналізовано ефективність їх застосування в баскетболі 3х3 у гравців цього віку. Висновки: серед переважної більшості спортсменів 15-16 років, що тренуються в секціях класичного баскетболу під керівництвом тренера, баскетбол 3х3 дуже популярний та сприймається як окремий вид спорту (70 %). 72 % респондентів мають досвід виступів на офіційних змаганнях у форматі 3х3. 85 % мають достатній рівень знань офіційних правил нової гри. Розрізнюючи особливості між форматами змагань, 87 % респондентів висловили думку про потребу у тренуваннях перед змаганнями з баскетболу 3х3. Думка спортсменів 15-16 років про застосування тактичних взаємодій під час ігор у форматі 3х3 частково розходиться з сучасними вимогами.