Показники технічної підготовленості футболістів на етапі початкової підготовки - Радченко , Олександр; Чиж , Анатолій; Констанкевич , Володимир (Спортивні ігри, 2023)
Мета: дослідити динаміку та ефективність технічної підготовленості юних футболістів. Матеріал і методи. Дослідження проводились серед 60 юнихфутболістів в три етапи, в період з вересня 2020 року по травень 2021 року, у смт. Шацьк, Волинської області. Під час дослідження досліджували чотири вікових групи футболістів, хлопчики віком 7-10 років. Від усіх учасників було отримано інформовану згоду на участь у дослідженні. Для вирішення поставлених завдань в наших дослідженнях застосовувались наступні методи: вивчення та аналіз літературних джерел; педагогічне тестування; математична обробка результатів. Результати. З метою визначення рівня технічної підготовленості юних футболістів було проведено педагогічне тестування, результати якого дозволять визначити її рівень. З віком показники досліджуваних контрольних вправ зростають, однак відбувається цей процес по-різному у кожному віці. Так, показник удару м’яча на точність зростає у період з 7 до 10 років на 0,5 рази. При цьому максимальне покращення показника відбувається у період з 8 до 9 років, показник збільшується на 0,3 рази, у періоди з 7 до 8 та з 9 до 10 років рост становить 0,1 рази. Показники ведення м’яча та ударом по воротах рівномірно зростають на 0,4 с у кожному віці. Сумарний рост показника становить 1,2 с. Показники жонглювання м’ячем теж зростають, але відбувається цей процес нерівномірно. Так, максимальне покращення показника відзначено у період з 8 до 9 років – в 2 рази. У періоди з 7 до 8 та з 9 до 10 років рост рівний одиниці. Сумарне покращення показника – чотири одиниці. Аналіз результатів згідно вимог програми для ДЮСШ, засвідчує, що показники удару на точність та ведення м’яча знаходяться на низькому рівні. Показники жонглювання м’ячем знаходяться на достатньому рівні. З метою вивчення ефективності технічної підготовки юних футболістів у річному циклі тренувань ми провели аналогічне тестування на другому етапі (грудень місяць) та на 3 етапі (квітень місяць). Висновки. Аналіз результатів тестувань засвідчує, що показники досліджуваних якостей, які характеризують рівень технічної підготовленості футболістів зростають протягом року, але відбувається цей процес по-різному. Показник удару м’яча на точність в період з 7 до 10 років зростає лише на 0,5 рази. Показник ведення м’яча з обводом стояків та ударом по воротах зростає лише на 1,2 с. Показник жонглювання зростає у віковому аспекті на чотири одиниці. У річному циклі тренувань досліджувані показники також зазнають прогресивних змін – зростають протягом року, однак відбувається цей процес досить нерівномірно. Темпи приросту удару м’яча на точність носять нерівномірний та хвилеподібний характер, якісний показник знаходиться в межах – 4,9 %-10,5 %. Темпи приросту ведення м’яча знаходяться в межах 2,2 %-5,5 % і також носять нерівномірний та хвилеподібний характер. Досить високі темпи приросту жонглювання м’ячем – 62,5%- 44,4 %, характер зміни нерівномірний і хвилеподібний.