Модельні показники компонентного складу маси тіла кваліфікованих волейболісток - Щепотіна, Наталя; Гудима , Степан (Спортивні ігри, 2023)
Мета роботи – визначити модельні показники компонентного складу маси тіла кваліфікованих волейболісток, що складають морфофункціональний профіль гравців. Матеріал і методи дослідження. У дослідженні взяли участь 47 волейболісток закладів вищої освіти Вінницької області з кваліфікацією І розряду, середній вік яких становив 20,11±0,18 роки. Методи дослідження: аналіз науково-методичної і спеціальної літератури, педагогічне спостереження, антропометричне вимірювання, морфофункціональна діагностика, статистичний аналіз. Результати. Морфофункціональна діагностика передбачала за допомогою монітору складу тіла Tanita BC-601, що працює за принципом біоелектричного імпедансу, визначення показників компонентного складу маси тіла кваліфікованих волейболісток. У досліджуваних спортсменок довжина тіла становила 1,72±0,01 м, маса тіла – 62,82±0,65 кг, індекс маси тіла – 21,33±0,22 кг/м2, загальний вміст жирового компоненту – 20,69±0,31 %, вміст жиру в правій нозі – 26,48±0,33 %, у ліві нозі – 25,64±0,35 %, у правій руці – 17,35±0,25 %, у лівій руці – 18,28±0,29 %, у тулубі – 18,47±0,30 %, загальний вміст м’язового компоненту – 47,45±0,56 кг, вміст м’язів у правій нозі – 8,13±0,10 кг, у лівій нозі – 8,21±0,10 кг, у правій руці – 2,55±0,04 кг, у лівій руці – 2,48±0,04 кг, у тулубі – 26,07±0,34 кг, маса неорганічних речовин кісток – 2,54±0,03 кг, сумарний вміст води – 58,78±0,44 %. Висновки. За результатами вимірювань було визначено 18 показників, що характеризували вік, фізичний розвиток і компонентний склад маси тіла кваліфікованих волейболісток. Аналіз отриманих даних показав незначну асиметрію в розподілі вмісту жирового та м’язового компонентів у руках і ногах досліджуваних спортсменок, пов’язану з характером ігрової діяльності у волейболі.