Використання інформаційних технологій при тренуваннях в області спортивних ігор - Тураєва , Насіба; Ібрагімова , Сайора; Ольховська, Ірина; Філенко , Людмила (Спортивні ігри, 2023)
Використання потенціалу комп’ютерних технологій навчання у спортивних іграх та фізичному вихованні, як чинника формування здорового способу підготовки спортсменів, є актуальною проблемою в сучасній спортивній науці. Сучасні інформаційно-комунікаційні технології дозволяють організувати самостійну навчальну діяльність з використанням дидактичних методів. Метою даної роботи є вивчення використання інформаційних технологій у сфері фізичної культури та спорту, особливо у сфері спортивних ігор. Основним завданням дослідження є проаналізувати можливості розробки та застосування технологій комп’ютерного навчання в спортивних іграх; обґрунтувати ефективність використання комп’ютерних тренувальних систем при формуванні здорового способу підготовки спортсменів у спортивних іграх. Результати. В даний час у спортивній підготовці існує невелика вибірка комп’ютерних тренувальних програм, спрямованих на техніко-тактичну підготовку з різних видів спорту, але фактор оздоровчої спрямованості в них не обумовлений, що зумовило подальші дослідження. У рамках дослідження розроблено та експериментально впроваджено комп’ютерні навчальні програми в тренувальний процес спортсменів зі спортивних ігор: «Відео-інформаційна програма підготовки командних техніко-тактичних дій з баскетболу» та «Техніка настільного тенісу». Ці програми розроблено з використанням пакетів програм Turbo Pascal, Delphi 6, Adobe Primer, PhotoShop, Power Point, Pinnacle 11. Висновки. Теоретичний аналіз літературних джерел та наявних розробок показав, що в даний час у спортивній підготовці існує невелика вибірка комп’ютерних тренувальних технологій, спрямованих на техніко-тактичну підготовку з різних видів спорту та формування здорового способу тренування у спортсменів у спортивних іграх, що призвело до подальші дослідження. У рамках дослідження розроблено та експериментально впроваджено комп’ютерні навчальні програми з баскетболу та настільного тенісу в тренувальний процес спортсменів у спортивних іграх з використанням пакетів програм Turbo Pascal, Delphi 6, Adobe Primer, PhotoShop, Power Point, Pinnacle 11. унавчально-тренувальному процесі запропоновані розробки свідчить про ефективність використання комп’ютерних тренувальних технологій у формуванні здорового способу підготовки спортсменів до спортивних ігор.