Ефективність занять баскетболом здобувачами закладів вищої освіти: теоретичний аспект - Рядова , Ліліана; Кравченко , Олена; Рожков , Владислав; Пазичук , Ольга; Подмарьова, Іріна (Спортивні ігри, 2023)
Баскетбол характеризується високою руховою активністю і значним напруженням ігрових дій, що сприяють формуванню життєво необхідних умінь та навичок, всебічного розвитку психічних та фізичних якостей та є одним із найпопулярніших засобів фізичного виховання, що однаково ефективно використовується як у роботі з дітьми, так і з дорослими. Даний вид рухової активності – це один із самих популярних видів студентського спорту. Тому в багатьох країнах світу заняття баскетболом включені в програму фізичного виховання здобувачів у закладах вищої освіти. Мета дослідження: на основі аналізу та узагальнення наукової та методичної літератури розкрити ефективність систематичних занять баскетболом здобувачами закладів вищої освіти. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури. Результати дослідження. Розглянуто вплив систематичних занять баскетболом на стан психічного та фізичного здоров’я, фізичний розвиток, функціональний стан систем та аналізаторів, рівень фізичної підготовленості, розумову та фізичну працездатність у здобувачів закладів вищої освіти. У зв’язку з поліпшенням психофізіологічних показників у здобувачів вищої освіти під впливом засобів баскетболу автори дослідження рекомендують його для широкого використання в системі навчальних занять з фізичного виховання для підвищення рівня розумової діяльності у зазначеного контингенту. Висновки. Систематичні заняття баскетболом позитивно впливають на стан психічного та фізичного здоров’я; сприяють поліпшенню функціонального стану серцево-судинної, дихальної, нервової? травної систем, функцій аналізаторів; удосконаленню фізичного розвитку; підвищенню рівня фізичної підготовленості, розумової та фізичної працездатності; є ефективним засобом всебічного гармонійного розвитку особистості; виховання морально-вольових якостей; формування наполегливості, сміливості, рішучості, самовладання, ініціативності у здобувачів закладів вищої освіти.