Моделі фізичної та технічної підготовленості регбістів 18-19 років - Пасько , Владлена; Мітова , Олена; Плахотнюк , Олег; Філенко, Людмила; Церковна, Олена (Спортивні ігри, 2023)
Мета: розробити моделі фізичної та технічної підготовленості регбістів 18-19 років з урахуванням ігрового амплуа. Матеріал і методи: у дослідженнях для визначення модельних рівнів підготовленості були відібрані показники десяти гравців (5 нападників і 5 захисників) резерву та кандидатів до національної збірної України. Формування команди відбувалося на основі модельних характеристик фізичної та технічної підготовленості десяти регбістів високої кваліфікації (5 нападників і 5 захисників), які входять до складу національної збірної України. Результати: представлені моделі фізичної і технічної підготовленості, основу яких складають спеціально підібрані тести. Вони дають можливість визначити рівень розвитку найбільш важливих рухових здібностей регбістів та визначити міру відповідності модельному рівню. Висновки: При порівнянні показників підготовленості було встановлено, що рівень загальної фізичної підготовленості регбістів 18-19 років складав 90% від показників кваліфікованих регбістів. Занадто низькими показниками відносно модельних були: згинання/розгинання рук в упорі лежачи у захисників та нападників – 85%, підтягування з вису у захисників – 78% і у нападників – 75%, жим штанги лежачи у нападників – 83%, підйом штанги на груди у нападників – 80%, присідання зі штангою на плечах у захисників – 88% і у нападників – 87%. Рівень спеціальної фізичної підготовленості – приблизно 95% від показників кваліфікованих регбістів. Рівень технічної підготовленості становив у середньому 89%, але деякі показники були значно нижчими: передача м’яча в парах у нападників – 87%, захопи за 30 с у захисників та нападників – 83%, удар м’яча «свічка» у захисників –88% і у нападників – 86%, «дроп-удар» у захисників – 84% і удар по воротах у захисників та нападників – 84%.