Напрямки вдосконалення тренувального процесу юних тенісистів - Єфременко, Андрій (Спортивні ігри, 2023)
Одним із завдань тренера з тенісу є поступове підвищення ефективності гри юного спортсмена. Для його реалізації застосовують ряд методів і стратегій тренування, що передбачають застосування різних засобів загальнопедагогічного, спеціального спортивного та технічного характеру. Метою роботи є аналіз методичних особливостей сучасної підготовки юних тенісистів. Методи дослідження: аналіз даних наукових та методичних джерел в електронних базах даних Scholar Google, Scopus, Web of Science. Ключовими словами та фразами у пошуку були такі: «методи підготовки юних тенісистів», «методи тренування у тенісі», «тренування юних тенісистів», «методика підготовки юних тенісистів». З 78 публікацій, знайдених у рецензованих наукових журналах, було відібрано 20, які відповідали меті дослідження. Проаналізовані статті були як оглядовими, так і містили оригінальні дослідження. Результати. У зв’язку зі збільшенням змагальної практики у юному віці, спостерігається зменшення часу, який передбачено для розвитку рухових якостей тенісистів. Разом із тим час, який залишається, найбільше використовується для розвитку спеціалізованих навичок гри у теніс. Такий перебіг тренувального процесу протирічить раціональному розвитку організму та фізичних якостей юних гравців. Проте саме формування міцного «фундаменту» загальної фізичної підготовленості є запорукою успіху спортивної кар’єри. Вочевидь, має змінюватися і традиційних підхід до розвитку фізичних якостей юних тенісистів. Перспективними методологічними підходами у навчально-тренувальному процесі юних гравців слід вважати оптимізацію фізичної та техніко-тактичної підготовки із застосуванням інтегрального, колового та фітнес-тренування, а також використання сучасних технічних засобів спрямованих на освоєння спеціальних рухових навичко тенісистів, забезпечення контролю та зворотного зв’язку в тренувальному процесі, а також таких, що доповнюють процес підготовки. Висновки. Розробка методології тренінгу з тенісу виражається у формі альтернативних стилів тренувань або у використанні нових інструментів та обладнання на тренуваннях. У випадку ефективності такі підходи впливають на тренерську практику і можуть покращити тренувальний процес. Однак в плані вдосконалення підготовки юних тенісистів необхідно звертати увагу на нововведення, враховуючи особливості розвитку дитячого організму, формування тенісних навичок та відповідність обраних засобів кінематичному зразку рухової дії.