Адаптація футболісток до тренувальних навантажень у підготовчому періоді в умовах закладів вищої освіти - Тітаренко , Світлана; Хлус , Наталія (Спортивні ігри, 2023)
Мета роботи – визначити динаміку морфофункціональних показників як критеріїв адаптації футболісток студентської команди до тренувальних навантажень протягом другого підготовчого періоду здвоєного циклу. Матеріал і методи. Дослідження проводилося на базі жіночої футбольної команди Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка. Учасниками експерименту були 16 футболісток віком 18-22 роки, з кваліфікацією І-ІІ розряду. Методи дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної і спеціальної літератури з проблеми дослідження, педагогічне спостереження, хронометрування, педагогічне тестування, морфофункціональна діагностика, методи математичної статистики. Результати. Зміст загальнопідготовчого етапу склали 50,8 % навантажень аеробної спрямованості, 34,9 % навантажень змішаної спрямованості, 10,7 % навантажень анаеробної алактатної спрямованості та 3,6 % навантажень анаеробної гліколітичної спрямованості. Сумарний коефіцієнт величини навантаження становив 8356 бали, середній коефіцієнт інтенсивності – 6,6 бал/хв. Зміст спеціально-підготовчого етапу склали 35,4 % навантажень аеробної спрямованості, 49,6 % навантажень змішаної спрямованості, 8,6 % навантажень анаеробної алактатної спрямованості та 6,4 % навантажень анаеробної гліколітичної спрямованості. Сумарний коефіцієнт величини навантаження становив 18802 бали, середній коефіцієнт інтенсивності – 7,7 бал/хв. Критеріями адаптації футболісток до тренувальних навантажень виступали морфофункціональні показники, що характеризували стан серцево-судинної, дихальної систем і складу маси тіла спортсменок. Висновки. Упродовж підготовчого періоду було виявлено статистично достовірні зміни щодо зменшення вмісту жиру в тілі на 0,7 %, покращення інтегрального показника адаптації на 4,1 % та відносного показника максимального споживання кисню на 3,1 % (р<0,05).