Застосування самооцінювання та взаємооцінювання при теоретичній та технічній підготовці учнів 5 класів під час вивчення модулю «Волейбол» - Моїсеєв, Сергій; Гузар, Віктор; Свирида , Валерій (Спортивні ігри, 2023)
Мета: експериментально перевірити ефективність впливу критеріального самооцінювання та взаємооцінювання на теоретичну та технічну підготовленість учнів 5 класів на уроках волейболу (1 рік вивчення модулю). Учасники: учні 5 класів Улянівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Скадовської районної ради Херсонської області (n=16) та Великолепетиської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Великолепетиської селищної ради Великолепетиського району Херсонської області (n=19). Вік учнів – 10-11 років. Педагогічний експеримент відбувався у 2018/2019 навчальному році під час вивчення учнями модулю «Волейбол» (протягом 17 та 18 уроків відповідно) . Вхідне та вихідне тестування теоретичної та технічної підготовленості школярів було організовано протягом вивчення навчального модулю «Волейбол». Методи: теоретичний аналіз наукових джерел, методи математичної статистики, педагогічний експеримент, тестування технічної (передача м’яча над собою двома руками зверху та прийом м’яча знизу над собою) та теоретичної (обізнаність учнів у етапах та послідовності виконання технічних елементів що вивчаються, а також характерних помилках) підготовленості. Результати: розроблена та апробована авторська методика критеріального само- та взаємооцінювання навчальних досягнень учнів 5 класів на уроках волейболу. Сутність авторської методики полягає у спільному з учнями визначенні основних етапів технічних елементів, що вивчаються. Системному активному та інтерактивному оцінюванні учнями своїх навчальних досягнень у технічних елементах, що вивчаються. Виявлено, що достовірно покращилися показники контрольних вправ «передача м’яча над собою двома руками зверху» (р<0,01), «прийом м’яча знизу над собою» (р<0,01) та тестових завдань (р<0,01) з теоретичної підготовленості учнів. Висновки: встановлено, що системне використання на уроках волейболу елементів само- та взаємооцінювання навчальних досягнень учнів 5 класів достовірно покращує їх рівень теоретичної та технічної підготовленості