Порівняльний аналіз техніко-тактичних дій (на прикладі відбору м’яча) команди Металіст-1925 у різних зонах футбольного поля в іграх - Перевозник, Володимир; Паєвський, Володимир (Спортивні ігри, 2023)
Одним із важливих компонентів техніко-тактичних дій (ТТД) у змагальній діяльності є захисні дії. До основних захисних дій відносяться: відбори, одноборства, перехоплення. Відбір – це дія, що направлена на оволодіння м’ячем, який контролюється суперником. Мета роботи. Провести порівняльний аналіз кількісних і якісних показників техніко-тактичних дій (відбору м’яча) команди Металіст-1925 у різних зонах футбольного поля у іграх чемпіонату України 2019 за 10 календарних ігор з метою корегування та удосконалення навчально-тренувального процесу. Матеріал і методи. Дослідження проводилося в період змагальної діяльності команди чемпіонату України 2019 серед команд першої ліги. Учасниками дослідження були кваліфіковані футболісти. Методи дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної літератури, методи педагогічних спостережень, методи математичної статистики. Результати: проведено порівняльний аналіз кількісних і якісних показників техніко-тактичних дій в захисті, на прикладі відбору м’яча гравцями команди Металіст-1925 у різних зонах футбольного поля за 10 календарних ігор. Це дало можливість більш детально проаналізувати цей елемент, висвітлити позитивні і негативні сторони, що дає можливість внести корективи у навчально-тренувальний процес. Висновки. На основі отриманих показників, можна зробити висновок, що гравці команди «Металіст-1925», за 10 календарних ігор у чемпіонаті України 2019 допускають значну кількість помилок при виконанні відбору. Про що свідчить коефіцієнт браку, найменший показник складає – 37,5%, а найбільший – 62,5%, що значно нижче модельних показників висококваліфікованих футболістів (25%). Що вказує на необхідність приділяти увагу у тренувальному процесі такій техніко-тактичній дії, як відбор м’яча, з метою покращення ефективності захисних дій