Аналіз змагальної діяльності команд чемпіонату Європи 2020 з футболу - Латишев , Микола; Квасниця, Олег; Фененко , Святослав (Спортивні ігри, 2023)
Мета: аналіз показників змагальної діяльності команд у відбірковій частині чемпіонату Європи з футболу 2020. Матеріли і методи дослідження. У роботі були використані наступні загальноприйняті методи: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету, аналіз офіційних протоколів змагань, методи математичної статистики; аналіз, синтез і моделювання окремих аспектів змагальної діяльності футбольних команд. Було розглянуто показники змагальної діяльності 20 команд, які пройшли відбір до чемпіонату Європи з футболу 2020. Матчі проводились в період з 21.03.2019 р. по 12.11.2020 р. Загалом було проаналізовано 250 матчів. У роботі використані показники змагальної діяльності футбольних команд, які є офіційно затвердженими УЄФА. Аналізувалися показники змагальної діяльності: кількість ударів, кількість ударів у створ воріт, кількість ударів мимо воріт, кількість заблокованих ударів, кількість кутових, кількість офсайдів, відсоток володіння м’ячом, кількість передач, кількість точних передач, кількість жовтих карток, кількість червоних карток, кількість фолів. Також розглядалися такі показники, як середня кількість забитих та пропущених голів. Результати. За розглянутими показниками збірна команди Англії стала найрезультативнішою командою кваліфікації, в середньому за гру англійці забивали – 4,6 голи. Найменшу кількість голів пропускала збірна команда Туреччини (0,2 голи за гру). За показником ударів у створ воріт суперника лідером була збірна Бельгії, із середнім результатом 9,2 удари за гру. Збірна Іспанії лідирувала за показником загальної кількості ударів (22,0 удари за гру), заблокованих ударів (6,4 удари за гру), кількості виконаних кутових ударів (10,0 кутових за гру), за точністю передач у матчі (90,9 %) та відсотком володіння м’ячем (70,4 %). Командою, що найгрубіше грає із суперниками стала збірна Угорщини. У середньому вона отримувала 3,0 жовтих картки за гру. За кількістю отриманих червоних карток першу сходинку поділяли 2 команди – Словаччини та Угорщини, із середнім показником 0,3, відповідно. Проаналізувавши кількість виконаних фолів командами, встановлено, що збірна Чехії була лідером у цьому показнику, із середнім результатом 16,3 порушення правил за матч. Словаччина йде попереду за кількістю положень поза грою – 3,5 за гру. Висновки. Проаналізовано показники змагальної діяльності 20 команд, які пройшли відбір на чемпіонат Європи з футболу 2020. Створені профілі чотирьох команд, які пройшли відбір чемпіонату Європи 2020 і були кращими на чемпіонаті світу 2018 року. Профілі показують, що ці збірні команди демонструють свій власний стиль гри, який приносить результат. Профіль збірної команди України демонструє, що наша збірна виглядає збалансованою командою на фоні команд групи С.