Інтегральна оцінка та нормативні шкали оцінювання показників технічної підготовленості баскетболістів 13-14 років - Мітова, Олена; Івченко, Оксана (Спортивні ігри, 2021)
Стаття присвячена розробці інтегральної оцінки та нормативних шкал оцінювання показників технічної підготовленості баскетболістів 13-14 років для використання в процесі етапного контролю. Представлено формулу розрахунку інтегральної оцінки технічної підготовленості, яка дозволяє незалежно від кількості тестів використаних у контролі розрахувати рівень підготовленості. Мета дослідження – на підставі аналізу і узагальнення сучасних теоретичних даних, передового практичного досвіду і власних експериментальних досліджень скласти формулу розрахунку інтегральної оцінки технічної підготовленості для баскетболістів 13-14 років. В ході проведеного дослідження було використано наступні методи: аналіз спеціальної, науково-методичної літератури, аналіз документальних матеріалів, педагогічне спостереження, узагальнення та систематизація даних. На основі сигмального відхилення розроблено нормативні шкали оцінки показників технічної підготовленості за дванадцятьма специфічними для баскетболу тестами, з визначенням діапазонів п’яти рівнів підготовленості – низький, нижчий за середній, середній, вищий за середній та високий для етапного контролю баскетболістів 13- 14 років. За допомогою інтегральної оцінки тренер може визначити рівень різних сторін підготовленості гравців, як індивідуально, так і в середньому по команді, а також, диференційовано по групах баскетболістів з однаковими ознаками (амплуа, зріст, стаж занять баскетболом тощо). Такий підхід дозволяє за результатами тестування тренеру порівнювати результати різних спортсменів, однаковим залишається принцип вираження в умовних одиницях.