Аналіз тактичних дій жіночих футбольних команд-учасниць Ліги чемпіонів УЄФА - Карпа , Ігор; Ріпак , Ігор; Лобасюк , Віталій; Шанта , Іван (Спортивні ігри, 2023)
Процеси, які спостерігаються у футболі серед жіночих команд, зокрема у проведенні Ліги чемпіонів УЄФА, вимагають розвитку та вдосконалення методів організації тренувальної та змагальної діяльності. Вирішення даної проблеми на сучасному етапі розвитку футболу, можливе лише шляхом інтенсифікації та індивідуалізації навчально-тренувального процесу. Прикладом цього є ігри Ліги чемпіонів УЄФА, де команди демонструють надзвичайно високі показники, які характеризують змагальну діяльність та визначають сучасні тенденції розвитку жіночого футболу у світі. Мета роботи полягає у визначенні особливостей тактичних дій провідних жіночих команд з футболу у матчах Ліги чемпіонів УЄФА. Матеріали і методи дослідження. Аналіз та узагальнення літературних джерел, теоретична інтерпретація та пояснення, педагогічне спостереження, елементи математичної статистики. Результати дослідження. Аналіз показників ефективності змагальної діяльності встановив, що високий пресинг став невід’ємною частиною гри провідних жіночих команд у матчах Ліги чемпіонів УЄФА 2021/2022 років. Встановлено, що французькі клуби очолюють рейтинг за показником інтенсивності пресингу їх показник знаходився в межах від 9,3 передач (Ліон) до 9,9 передач (ПСЖ). Найнижчі показники інтенсивності пресингу іксувалися у німецькій команді Баварія – 22,7 передачі. Отримані результати аналізу середньої кількості передач з флангу за гру, а також відсоток їх ефективності вказують на низьку їх ефективність, оскільки даний показник знаходиться в межах від 12% (Русенгорд) до 29,2% (Барселона), це впливає на результативність проведення атак після високих передач з флангу. Отримані результати дослідження свідчать, що для проведення ефективних атак провідними жіночими командам Ліги чемпіонів УЄФА, необхідно в середньому провести 10,3 атаки у ворота суперника. Найвищі показники кількості спроб проведення ефективних атак, встановлено у команди Барселона (5,5 атаки) та команди Челсі (5,6 атаки). Висновки. Результати дослідження змагальної діяльності провідних жіночих команд з футболу у матчах Ліги чемпіонів УЄФА вказують, що високий пресинг стає все більш ефективним через тенденцію до збільшення кількості коротких передач від воротаря. Це підвищує рівень захисту та інтенсивності пресингу, коли суперники шукають можливість побудувати атаку. Порівняльний аналіз виконання флангових передач провідними командами-учасницями Ліги чемпіонів УЄФА встановив, що високі передачі з флангу менш ефективні ніж гострі передачі низом. Тенденції розвитку сучасної гри у футбол, характеризуються високими оборонними лініями, що впливає на швидкі контратаки з низького пресингу, який став менше використовуватися жіночими командами. Лише окремі команди зазвичай віддають перевагу низькому захисному блоку