Визначення особливостей становлення і динаміки менструального циклу у юних баскетболісток - Бугаєвський, Костянтин (Спортивні ігри, 2020)
Представити аналіз результатів проведеного дослідження, з вивчення виявлених клінічних, соматичних і психологічних змін і порушень, в становленні і в динаміці оваріально-менструального циклу, що відображають адаптивні зміни у баскетболісток юнацького віку. Матеріал і методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; анкетування спортсменок за особливостями менструального циклу (авторська анкета - Бугаевский К.А., 2018), розширене інтерв’ювання, метод математичної статистики. Результати дослідження: розглянуто отримані дані і проведено їх аналіз, який свідчать про існування в досліджуваній групі спортсменок різноманітних, в т. ч. і комбінованих порушеннях менструального циклу, по його тривалості, обсягу менструальної кровотечі і його тривалості, та тимчасових інтервалах між менструальними кровотечами. У даної групи юних баскетболісток вивчено, соматичні і психологічні порушення, як в період самого менструальної кровотечі, так і до, і після самого менструальної кровотечі. Висновки: За результатами дослідження було визначено, що в групіюних баскетболісток є прояви таких видів порушення оваріально-менструального циклу, як гіпоменструальний синдром, з клінічними проявами оліго-опсоменореі, альго-дисменореї, передменструального синдрому. Вважаємо, що виявлені у спортсменок індивідуальні порушення менструального циклу, як із соматичними, так і з психологічними змінами, обумовлені індивідуальними адаптивними змінами в їх організмах, і є безпосередньо пов’язаними з фізичними та психо-емоційними навантаженнями при заняттях даним ігровим видом спорту. Виявлені зміни, з формуванням у спортсменок, порушень оваріально-менструального-менструльного циклу у вигляді гіпоменструального синдрому, вимагають перегляду тренерської командою, за участю спортивного лікаря, індивідуальних навантажень при плануванні тренувально-змагальних алгоритмів в мікро-, мезо- і макроциклах.