Вплив спрямованості спортивно-масової роботи на показники спортивної майстерності та виконання вправ і норм військово-спортивного комплексу - Цимбалюк, Жанна; Гришко, Артем; Сіянко, Олександр; Шевченко, Олександр (Спортивні ігри, 2020)
Спортивно-масова робота (СМР) невід’ємна складова фізичної підготовки військовослужбовців. Актуальність проблеми дослідження зумовлена недоліками та протиріччями, як виникають між співвідношенням засобів у змісті СМР та показниками. Оглядів на кращу організацію фізичної підготовки. Мета: визначити вплив занять курсантів під час спортивно-масової роботи в різних формах та різними видами спорту на виконанням норм Військово-спортивного комплексу. Методи: вивчення та аналіз науково-методичної літератури; педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 89 курсантів. Результати: у дослідженні встановлено вплив форми організації тренування (χ2 = 40,08; df = 1; р < 0,001) та відносно сильний зв’язок (φ = 0,51; р < 0,001) із числом випадків виконання спортивного розряду. Статистично підтверджено той факт, що вибір спортивних ігор, як виду спорту під час занять СМР, асоційований з підвищенням числа випадків виконання нормативів ВСК (χ2 = 7,2; df = 1; р = 0,01, φ = 0,24; р < 0,001). Заняття спортивними іграми статистично значуще збільшують шанс виконання нормативу ВСК по відношенню до тих, хто займається за вправами програми з фізичної підготовки (OR = 9,27; 95% CI = 1,99-43,45). Висновки: тренування у збірних командах університету пов’язані з успішністю виконання спортивних розрядів. Заняття спортивними іграми статистично значуще збільшують шанс виконання нормативу ВСК по відношенню до тих, хто займається за вправами програми з фізичної підготовки та ВСК на всіх курсах.