Взаємозв’язок технічної підготовленості та психофізіологічних реакцій у тенісисток 11-12 років - Шевченко , Олег (Спортивні ігри, 2024)
Мета: дослідити взаємозв’язки показників технічної підготовленості та психофізіологічних реакцій у тенісисток 11-12 років. Матеріал і методи: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичних літературних джерел; педагогічне тестування показників психофізіологічних реакцій та технічної підготовленості; методи математичної статистики. Дослідження проходило на базі тенісного клубу м. Полтава. Приймало участь 10 тенісисток 11-12 років, які мали стаж занять тенісом 3-4 роки. Результати: Визначено, що реакції вибору з статичних об’єктів мають низький; реакції на рухомий об’єкт - середній; проста моторика - високий; проста зорово-моторна реакція – середній рівень. В технічній підготовленості виявлено, що рівень ударів з відскоку низький. Краще виконували удари по діагоналі. Коефіцієнт варіації при ударах з відскоку по діагоналі був більш однорідний до 17,82%, а по прямій до 20,56%. В ударах зльоту виявився також низький рівень. Коефіцієнт варіації показав більші розбіжності при ударах зльоту зліва – вліво 21,08%. Для інших показників ударів зльоту коефіцієнт варіації не перевищував 16%. При тестуванні подачі визначено низький рівень. В ліве поле подачі коефіцієнт варіації складав 23,37%, в праве поле – 21,36%. Висновки. Встановлено, на основі кореляційного аналізу психофізіологічних та технічних показників, низький рівень взаємозв’язків простої моторики та ударів зльоту зліва – вправо r=0,64. Але отримані середні взаємозв’язки між показниками ударів з відскоку справа – вправо та зліва – вправо r=0,81, ударами зліва – вліво та справа – валіво r=0,73 та зліва – вправо r=0,71, ударами з відскоку справа – вправо з ударами зльоту справа – вліво r=0,70, ударами зльоту з справа – вправо з ударами зліва –вправо r=0,72. Таким чином, можна визначити, що на даному етапі підготовки тенісисток 11-12 років суттєві кореляційні зв’язки встаноалено між показниками технічної підготовленості. Психофізіологічні показники мали низький рівень кореляції.