Зміна показників рухових якостей здобувачів вищої освіти з порушеннями зору засобами гри в голбол - Долгова , Наталія; Остапенко , Юрій; Салатенко, Іван; Торкіна , Анастасія (Спортивні ігри, 2024)
У статті висвітлено проблему зростання кількість здобувачів освітянської молоді з порушеннями зору. Рухова активність осіб з обмеженими руховими можливостями, у системі освіти, засобами фізичної культури та спорту набуває все більшого значення. Розглянуто доцільність використання засобів гри голбол з метою розвитку рухових якостей у осіб з вадами зору, що є актуальним. Мета дослідження визначити динаміку змін показників рухових якостей здобувачів вищої освіти з порушеннями зору під час занять голболом. Учасники дослідження. У дослідженні взяли участь 12 здобувачів вищої освіти, юнаків віком 17-18 років, які мали проблеми із порушенням зору. Методи дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати дослідження. Представлено результати дослідження впливу занять спортивної гри голбол на рівень розвитку рухових якостей осіб з інвалідністю, зокрема осіб з порушеннями зору в закладах вищої освіти. Визначено ефективність впливу засобів гри голболу на розвиток рухових якостей у здобувачів освіти з порушенням зору, що сприяє адаптації до змінних життєвих умов і регулюванню компенсаторної діяльності рухових дій. Завдяки обраної методики і регулярним заняттям голболом простежуються позитивні зміни за наступними показниками: приріст середньостатистичного значення розвитку швидкісних якостей у представників експериментальної групи становить у 5,2 %, (p<0,05). У представників контрольної групи покращення цього показника відбулося у 1,7 %, що значно менше (p>0,05). Достовірну різницю у 13,6 %, (p< 0,05) зареєстровано у показниках з розвитку вибухової сили за тестом «Кидок набивного м’яча, вагою 1 кг на дальність, сидячи» які належать представникам експериментальної групи, у здобувачів освіти контрольної групи теж відбулися позитивні зміни, але у меншому (p>0,05), відсотковому значенні (4,6 %). Середньостатистичні показники човникового бігу покращилися на 4,8 %, (p<0,05), у представників контрольної групи результати покращилися на 1,9 %, (p>0,05). Динаміка показників за тестом «Ходьба до цілі» теж на 21,6 % вірогідно (p< 0,05) виявилася кращою у представників експериментальної групи ніж у здобувачів освіти з контрольної групи, відповідно на 6,4 %, (p<0,05). Суттєві зміни зареєстровані у швидкості рухових дій руками, за тестом «Копилова», представниками обох досліджуваних груп, але краща динаміка росту показників за цією вправою у 8,4 % теж належить представникам експериментальної групи. Зазначено те, що динаміка розвитку рухових якостей здобувачів освіти визначається межею їх рухових можливостей і рівнем загальної фізичної підготовленості. Висновки. Отже аналіз результатів дослідження щодо розвитку рухових якостей у здобувачів освіти з порушеннями зору показав, що у представників експериментальної групи, які використовували засоби і методи підготовки з голболу, показники швидкості виконання рухових дій, розвитку швидкісно-силових якостей, здатність диференціювання просторових та часових параметрів руху виявилася значно кращими ніж у контрольній групі.