Показники фізичної і технічної підготовленості футболістів різного амплуа студентської команди з футболу - Хоменко , Владислав; Юськів , Сергій; Гузар, Віктор; Свирида, Валерій (Спортивні ігри, 2024)
Метою дослідження було виявити і проаналізувати відмінності у фізичній та технічній підготовленості гравців різного ігрового амплуа в студентській футбольній команді. Матеріали та методи. Для вирішення завдань дослідження було організовано спеціальне дослідження, яке проводилося в Херсонській державній морській академії з березня по червень 2018 р. Кількість досліджуваних склало 20 чоловіків (2 воротаря, 4 нападника, 6 захисників та 8 півзахисників) в віці від 18 до 22 років, що мали 2-й дорослий розряд й були призерами Спартакіади серед ВНЗ м. Херсона сезону 2017-2018 рр. з футболу і футзалу. Результати. В сучасному футболі актуальним питанням являється вивчення різних сторін підготовленості футболістів різного амплуа, а також розробка та реформація модельних характеристик гравців захисту, півзахисників, нападників та воротарів. В дослідженні проведено порівняльний аналіз модельних характеристик гравців різного ігрового амплуа в технічній і фізичній підготовці. Результати наших досліджень свідчать про те, що в структурі фізичної підготовленості футболістів різної ігрової спеціалізації відзначаються істотні відмінності. Таке положення може пояснюватися особливостями змагальної діяльності футболістів різних ігрових амплуа та використання диференційованого підходу у фізичній підготовці футболістів відповідно до їх ігрової спеціалізації. Проведений на першому етапі експерименту аналіз науково-методичних матеріалів з підготовки гравців різного амплуа в спортивних іграх дозволив зробити висновок, що, по-перше, в футболі особлива увага повинна приділятися індивідуалізація тренувальних навантажень для польових гравців; по-друге, серед фахівців існує велика різноманітність думок з питання про провідних факторах техніко-тактичної майстерності гравців різного амплуа в футболі; по-третє, досліджень, пов’язаних з розробкою структури спортивної підготовки гравців різного амплуа в футболі, заснованої на контролі індивідуальних показників фізичної і техніко-тактичної підготовленості, в даний час виконано недостатньо. Серед футболістів різної спеціалізації за швидкісних можливостей лідирують гравці лінії нападу, за показниками швидкісно-силових можливостей найкращі результати мають воротарі, за показниками спеціальної швидкісної витривалості гравці лінії півзахисту. Найкращі показники в технічній підготовці мають гравці лінії півзахисту та нападу.