Вплив вправ з елементами футболу на фізичну підготовленість і функціональний стан студенток з ослабленим здоров’ям - Таможанська, Ганна; Мятига, Олена; Улаєва, Лариса (Спортивні ігри, 2024)
Мета дослідження: підвищити ефективність навчальних занять фізичним вихованням та рівень розвитку фізичних якостей у студентів з ослабленим здоров’ям за рахунок особистого підходу до занять з використанням елементів футболу. Завдання дослідження: виявити фізичну підготовленість та функціональний стан організму та здоров’я студенток з ослабленим здоров’ям; проаналізувати ефективність впливу використання елементів футболу на розвиток рухових якостей студентів з ослабленим здоров’ям та їх функціональний стан здоров’я. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел; контрольні тести та випробування з фізичної підготовленості та використання функціональних проб для оцінки рівня здоров’я, методи математичної статистики з використанням t - критерія Стьюдента. Результати: Для аналізу можливості використання елементів футболу під час навчальних занять була необхідність визначити динаміку показників фізичної підготовленості, функціонального стану організму та здоров’я студенток за період 2018- 2019 навчального року. Висновки: визначено динаміку показників рухової та функціональної підготовленості студенток за термін навчання в університеті від першого до другого курсів. При цьому між результатами студенток відсутні статистично значущі відмінності (р>0,05); проведений 5-ти місячний експеримент засвідчив помітний позитивний вплив систематичних занять з використанням елементів футболу на показники фізичної підготовленості та здоров’я студенток першого курсу. Через п’ять місяців експерименту за показниками функціонального стану організму та здоров’я достовірно кращою стала група 1 (експериментальна група) (р<0,05). Тільки за результатами проби Ромберга між групами не зафіксовано статистично значущих відмінностей.