Заняття настільним тенісом як засіб поліпшення гостроти зору студентів - Ковтун, Олена; Жадан , Юлія (Спортивні ігри, 2024)
Мета дослідження: перевірити методику поліпшення функціонування зорового аналізатора студентів з міопією легкого та середнього ступеня засобами спортівнихі рухливих ігор. Матеріали і методи: в ході роботи проводилися аналіз науково-методичної літератури; лікарські та статистичні спостереження. Дослідження проводилося на базі кафедри фізичного виховання і спорту Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Студенти протягом двох місяців відвідували заняття з настільного тенісу на кафедрі фізичного виховання і спорту Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна 3 рази на тиждень. Для дослідження використовувалися стандартні методики оцінки гостроти зору (таблиця Сивцева). При проведенні дослідження враховувалися всі присутні протипоказання у студентів при занятті спортом. Результати дослідження: Під час першого офтальмологічного огляду, після першого місяця тренування, у 66 % (n = 42) випробовуваних відзначено поліпшення зору, яке характеризувалося такими показниками: середнє значення гостроти зору покращився з (-5D) - (-6D) до (- 3D). Після другого місяця відвідування занять з настільного тенісу прогрес спостерігався у 77 % (n = 49) обстежуваних студентів. За середнім значенням гострота зору у пацієнтів покращилася з (-3D) до (-0,25D). Висновки. Теоретичний аналіз і узагальнення наукової, методичної та спеціальної літератури в рамках досліджуваної проблеми показав, що однією з основних причин зорових розладів у студентів на початковому етапі освітньої діяльності є значне збільшення обсягу і інтенсивності навчального навантаження, в порівнянні з подібними навантаженнями середніх навчальних закладах. Результати експерименту показали, що у студентів, в зміст планових занять яких включалися ігрові вправи настільного тенісу, значно збільшилося значення гостроти зору.