Візуалізація статистичних даних навчально-тренувального процесу на прикладі спортивних ігор - Пасько , Владлена; Філенко , Людмила; Мітова , Олена; Церковна, Олена; Алексєнко, Яна (Спортивні ігри, 2025)
Одним з ефективних засобів удосконалення навчально-тренувального процесу є використання візуалізації даних. Під візуалізацією розуміють сукупність методів подання числової інформації або фізичних процесів у формі, зручній для зорового сприйняття та аналітичного осмислення. Такий підхід дозволяє створювати наочні графічні образи, що відображають змістовні характеристики досліджуваних явищ, і водночас дає змогу компактно представляти значні обсяги даних, полегшуючи їх аналіз, інтерпретацію та використання у прийнятті рішень. Мета: обґрунтувати доцільність використання сучасних інформаційних технологій створення діаграм для візуалізації статистичних даних навчально-тренувального процесу на прикладі спортивних ігор. Матеріал і методи: У статті були використані теоретичні методи дослідження, а саме аналіз, синтез та узагальнення даних наукових та науково-методичних літературних джерел; контент-аналіз відкритих для широкого загалу ресурсів мережі Інтернет; синтез отриманої наукової інформації; порівняльний аналіз. Результати: узагальнено засоби візуалізації й графічного відображення статистичних показників у спортивних іграх, що значно сприяє кращому сприйняттю та розумінню інформації. Висновки: доведено доцільність застосування візуалізації та графічного відображення статистичних даних у спортивних іграх з огляду на методологічні та дидактичні підходи. Встановлено, що найпоширенішими типами статистичних діаграм, які використовуються в таких дослідженнях, є діаграми рядів розподілу, часові діаграми, діаграми для аналізу взаємозв’язків, а також діаграми порівняння. Таким чином, ключовим і невід’ємним етапом графічного супроводу аналізу даних виступає обґрунтований вибір відповідного типу статистичної діаграми.