Моніторинг результатів міжнародних виступів та здобутків молодіжних волейбольних команд України (2022–2025 рр.) - Радченко , Олександр; Швай, Олександр; Цюпак, Юрій; Тарасюк, Володимир; Козак , Євген (Спортивні ігри, 2025)
В статті розглядаються питання пов’язані із змагальною діяльністю молодіжних волейбольних команд України на міжнародній арені у 2022-2025 роках. Мета дослідження: вивчити та охарактеризувати виступи юнацьких волейбольних команд України на міжнародній арені у 2022-2025 році. Матеріал та методи дослідження. У процесі даного дослідження були опрацьовані матеріали публікацій, які розміщені на інтернет ресурсах ГО ФВУ, статистичну інформацію з офіційних сайтів європейських, міжнародних волейбольних федерацій та інших джерел інтернету. Дослідження проводилося з травня 2022 року по вересень 2025 року. Використано теоретичний аналіз і узагальнення даних, аналіз документальних (статистичних) матеріалів. Результати дослідження. У 2022–2025 рр. молодіжні збірні України з волейболу продемонстрували поступальний розвиток та зростання результативності на міжнародній арені. У 2022 році виступи мали нестабільний характер, проте вже у 2023 році збірні U-22 та U-18 показали більш впевнену гру, ставши призерами чемпіонату СЄВЗА та кваліфікаційних раундів Євро. У 2024 році відбувся якісний стрибок – команди U-20 здобули срібні нагороди СЄВЗА та вибороли право виступу у фінальних частинах чемпіонатів Європи. Знаковим став і 2025 рік: одразу дві збірні (юнаки та дівчата U-20) підтвердили високий рівень підготовки, здобувши право виступати у фінальних етапах континентальної першості. Загалом простежується тенденція до підвищення стабільності гри, зростання коефіцієнта перемог та формування якісного резерву для національних команд, водночас результати U-18 окреслюють потребу в удосконаленні підготовки спортсменів молодших вікових груп. Висновки. Аналіз виступів молодіжних збірних України з волейболу у 2022–2025 рр. свідчить про поступове зростання рівня їхньої майстерності. Якщо у 2022 році результати були нестабільними через складні умови підготовки, то у 2023 році команди продемонстрували кращий відсоток перемог та вищий коефіцієнт виграних партій. У 2024 році відзначається суттєвий прогрес, зокрема у збірних U-20, які здобули право виступу у фінальних частинах чемпіонатів Європи. Це підтверджує позитивну динаміку розвитку молодіжного волейболу в Україні та свідчить про перспективність нинішнього покоління спортсменів.