Баскетбол як засіб соціальної інтеграції молоді - Нестеренко, Наталія (Спортивні ігри, 2026)
Соціальна інтеграція молоді є важливою складовою процесу формування гармонійного суспільства, у якому кожна особистість має можливість реалізувати свій потенціал і брати активну участь у житті громади. В умовах глобалізації, соціально-економічних викликів та наслідків воєнних конфліктів питання залучення молоді до соціально значущої діяльності набуває особливої актуальності. Одним із ефективних засобів соціалізації та інтеграції виступає спорт, який сприяє розвитку особистісних якостей, колективної взаємодії, толерантності та почуття належності до спільноти. Командні види спорту, зокрема баскетбол, створюють умови для формування соціальної активності, згуртованості та довіри між учасниками, а також сприяють розвитку емпатії, взаємоповаги та колективної відповідальності. Багато досліджень підтверджують, що участь у спортивних командах покращує соціальні зв’язки, формує почуття спільності та позитивну соціальну ідентичність, знижуючи ризик соціальної ізоляції. Проте недостатньо вивченим залишається вплив саме систематичних занять баскетболом у студентському середовищі на розвиток комунікативних, соціально-емоційних і громадянських компетентностей. Метою даного дослідження є аналіз ролі баскетболу як чинника соціальної інтеграції молоді та визначення механізмів його впливу на міжособистісні стосунки. Матеріал і методи. У роботі використано методи теоретичного аналізу, синтезу наукових публікацій, та порівняння емпіричних результатів досліджень, проведених серед молодіжних баскетбольних спільнот у різних соціокультурних середовищах. Дослідження проведено серед 120 здобувачів вищої освіти віком 18–23 років, які систематично займаються баскетболом у закладах вищої освіти. Для вивчення рівня соціальної інтеграції застосовано анкетування, що включало 15 запитань, об’єднаних у три блоки: соціальна взаємодія, соціально-емоційна сфера та соціальна інтеграція. Відповіді оцінювалися за п’ятибальною шкалою Лайкерта. Обробка даних здійснювалася методами кількісного (обчислення середніх значень і відсоткових показників) та якісного аналізу (інтерпретація соціально-поведінкових тенденцій). Отримані результати дозволили виявити особливості впливу занять баскетболом на формування комунікативних, соціально-емоційних і інтеграційних характеристик молоді. Результати. Отримані результати свідчать, що участь студентської молоді у систематичних заняттях баскетболом позитивно впливає на формування ключових показників соціальної інтеграції. Найвищі середні оцінки зафіксовано у блоці «соціальна взаємодія» (4,3 бала), що відображає високий рівень комунікативності, вміння працювати в команді та підтримувати партнерів. Показники «соціально-емоційної сфери» становили в середньому 4,1 бала, що свідчить про достатній рівень довіри, емпатії та толерантності у міжособистісних стосунках. Найнижчі результати спостерігалися у блоці «соціальна інтеграція» (3,9 бала), зокрема у проявах соціальної активності поза спортивним середовищем. Якісний аналіз відповідей показав, що регулярні тренування формують почуття командної приналежності, взаємопідтримки та відповідальності, сприяють розвитку емоційної стійкості й підвищують готовність до соціальної взаємодії. Водночас виявлено потребу у посиленні позаспортивних форм соціалізації, що дозволяють закріплювати набутий досвід у ширшому соціальному контексті. Висновки. Висновки. Систематичні заняття баскетболом сприяють підвищенню рівня соціальної інтеграції молоді через розвиток комунікативних і соціально-емоційних компетентностей, зміцнення почуття належності до колективу та формування позитивного соціального досвіду.