Змагальна діяльність в командних спортивних іграх (огляд літературних джерел) - Тропін , Юрій (Спортивні ігри, 2023)
Мета: на основі аналізу науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду встановити особливості змагальної діяльності в командних спортивних іграх. Матеріал та методи. Для встановлення особливостей змагальної діяльності в командних спортивних іграх використовувався такі методи дослідження: аналіз науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду. Результати: Аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду дозволив визначити, що проблема вивчення змагальної діяльності в командних спортивних іграх є однією з найактуальніших. Основне завдання у командних спортивних іграх, яке ставиться перед тренерським штатом – це ефективне комплектування спортивної команди. Встановлено, що для підготовки гравців високого класу важливо своєчасно інформувати спортсменів і тренерів про перспективні напрямки розвитку виду спорту. При цьому актуальним є аналіз змагальної діяльності провідних збірних команд світу. У спортивних іграх кодування та аналіз показників змагальної діяльності спортсменів мають деякі відмінні риси, зумовлені видом спорту. Кожен вид спортивних ігор багато в чому уніфікував свою методику реєстрації показників. Змагальна діяльність в спортивних іграх характеризується численними показниками, за якими можна визначати ефективність дій спортсмена та команди в цілому. Ці показники – своєрідні критерії дій спортсмена. І тому їх облік дозволяє не лише відобразити та відновити процес змагання та поведінки спортсмена та команди, а й планувати та коригувати подальшу підготовку. Висновки. Результати дослідження показали, що аналіз змагальної діяльності проводився: для встановлення різних параметрів підготовленості спортсменів та основних техніко-тактичних дій, які найчастіше використовуються в грі; для складання моделей сильніших гравців світу та профілі ігрових ланок висококваліфікованих команд; для оцінки сильних й слабких сторін підготовленості спортсменів та збірних команд; для прогнозування спортивних результатів на змаганнях.