Вплив вправ складнокоординаційної спрямованості на показники фізичної та технічної підготовленості волейболістів 9-11 років - Горчанюк , Юрій; Паєвський , Володимир; Мерзлікін , Максим (Спортивні ігри, 2023)
Мета: визначити ступень впливу, вправ складнокоординаційної спрямованості на показники фізичної та технічної підготовленості волейболістів груп початкової підготовки Матеріал та методи. Теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, вивчення документальних матеріалів і педагогічне спостереження, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Результати. Аналіз показників фізичної та технічної підготовленості контрольних та експериментальних груп до проведення педагогічного експерименту не встановив між показниками, якісної статистично достовірної різниці, що підтвердило їх ідентичність та обґрунтувало проведення педагогічного експерименту (р>0,05). Вивчення результатів фізичної підготовленості спортсменів експериментальної групи після впровадження в навчально – тренувальний процес спеціально підібраних складно координаційних вправ встановило їх покращення за результатами тестування координаційних здібностей (р<0,05). Виключення склали результати бистроти, швидкісно – силових якостей, гнучкості, витривалості та сили, де теж спостерігалось покращення показників, але статистично достовірна різниця при цьому, встановлена не була (р>0,05). Дослідження технічних прийомів гри встановило їх значне покращення за результатами прийому – передачі м'яча двома руками зверху, прийому м'яча з подачі, тестування подачі та нападаючого удару. І ці зміни були суттєві і статистично достовірні (р<0,05). Виключення склали показники блокування де теж відбулось покращення результатів, але достовірна різниця при цьому, не спостерігалась (р>0,05). В результаті проведеного педагогічного експерименту спостерігалось посилення кореляційних зв’язків між отриманими результатами (р>0,05). Висновки. На підставі статистичного аналізу даних можна констатувати, що запропонована нами система спеціально підібраних складно координаційних вправ позитивно вплинула як на показники координаційних здібностей юних спортсменів, так і значно покращила результати їх технічної підготовленості