Основні характеристики та особливості ігор подібних до баскетболу та його різновидів - Лаврін , Галина; Ангелюк , Ірина; Осіп , Наталія (Спортивні ігри, 2023)
Мета статті – визначити особливості основних різновидів гри в баскетбол. Методи дослідження: аналіз і узагальнення наукової, методичної літератури та інтернет джерел, опитування (бесіди, інтерв’ю), педагогічне спостереження. Результати дослідження. Найвідомішими різновидами та іграми подібними до баскетболу є: мінібаскетбол, максібаскетбол, стрітбол, корфбол, нетбол, резбол, цестобол, рінгбол, слембол та водний баскетбол. Спільною рисою для усіх є мета гри – закинути м’яч у кошик. Відмінності полягають у розмірах та вимогах до майданчиків: баскетбол, стрітбол, мінібаскетбол, резбол для гри потребують баскетбольних майданчиків, де можливо виконувати ведення; корфбол, нетбол, цестобол, рінгбол можна грати на будь-якому майданчику із нанесеною розміткою; а слембол і водний баскетбол, відповідно, майданчика із батутами та басейну. Висота кошика у іграх є різною: рінгбол, корфбол, міні- та водний басктебол, мають висоту кошика відмінну від звичної висоти кошика (305см), як у баскетбол; решту в усіх наведених іграх висота кошика є стандартною баскетбольною. За формою конструкції кошика, у таких іграх, як корфбол, нетбол, цестобол та рінгбол відсутній баскетбольний щит, а наявний лише кошик на спеціальній конструкції. Також існують відмінності у розмірах та вимогах до м’яча для ігор, тривалості гри та кількості залучених гравців. Що стосується особливостей переміщень гравців, то у кофболі, нетболі, цестоболі, рінгболі учасники мають певні зони дозволенні для гри, а у інших іграх гравцям дозволяється грати без обмежень у будь-які частині ігрового майданчику. Висновки. Основними різновидами та іграми подібними до баскетболу є мінібасктебол, стрітбол, корфобол, нетбол, резбол, цестобол, рінгбол, слембол та водний баскетбол. Ці різновиди створюють умови для можливості занять особам будь-якого віку (мінібаскетбол для дітей, максі баскетбол – осіб старше 30р.), статі (нетбол, цестбол – для жінок, корфбол – змішані команди) та стану здоров’я (баскетбол на інвалідних візках, баскетбол для глухих). Спільною особливістю для усіх наведених ігор є мета гри – закинути м’яч у кошик, відмінності полягають у розмірах та покритті майданчика, тривалості гри та кількості гравців, конструкції баскетбольного кошика та вимог до м’яча, особливостей переміщень на майданчику та обмежень щодо використання певних технічних прийомів. Таким чином, кожен бажаючий може знайти для себе оптимальний різновид баскетболу залежно від своїх бажань і можливостей, якщо його не влаштовує класична гра в баскетбол.