Аналіз змагальної діяльності волейбольних команд України під час війни 2022 року - Радченко , Олександр; Констанкевич , Володимир; Дмитрук , Віталій; Стасюк , Роман (Спортивні ігри, 2023)
У статті розглядаються питання пов’язані із змагальною діяльністю волейбольних команд України під час війни 2022 року. Мета дослідження: вивчити та охарактеризувати виступи волейбольних команд у внутрішніх змаганнях, на міжнародній арені та виступ українських гравців у різних чемпіонатах. Матеріал та методи дослідження. У процесі даного дослідження були опрацьовано матеріали публікацій, які розміщені на інтернет ресурсах ФВУ, статистичну інформацію з офіційних сайтів європейських, міжнародних волейбольних федерацій та інших джерел інтернету. Дослідження проводилося з лютого по грудень 2022 року. Використано теоретичний аналіз і узагальнення даних, аналіз документальних (статистичних) матеріалів. Результати дослідження. Завдяки героїзму наших Збройних Сил України, вдалось організувати підготовку команд до участі в чемпіонаті України, сезон 2022-23 років, та збірних команд України різних вікових груп і національних команд до відповідальних міжнародних змагань. Президент ГО ФВУ Михайло Мельник та голова Директорату ГО ФВУ Олексій Скібіцький, роблять усе можливе для розвитку та популяризації волейболу в Україні. Чоловіча збірна України вийшла у фінальну частину змагань "Фінал чотирьох" Золотої Євроліги-2022. За підсумками кваліфікаційних ігор в груповому раунді змагань, Україна, завдяки рейтингу та забороні росії брати участь у міжнародних змаганнях під егідою ФІВБ та ЄКВ, зіграла на чемпіонаті світу-2022. Незважаючи на війну, ГО ФВУ організувала проведення чемпіонатів України серед команд вищої, першої, другої ліг сезону 2022-23 років. Що стосується студентської та дитячої ліг, то в цьому сезоні чемпіонат не проводиться. Висновки. В цей складний для країни час, завдяки героїзму наших ЗСУ вдалось організувати підготовку команд до участі в чемпіонаті України в сезоні 2022-23 років та збірних команд України різних вікових груп і національних команд до відповідальних міжнародних змагань, організувати чемпіонати України з волейболу у різних лігах, в яких взяли участь – 63 команди. На міжнародній арені, національна чоловіча команда, досягла високих результатів, вийшла до чвертьфіналу чемпіонату світу-2022 та посіла 8 місце. Також жіноча та чоловіча збірна України U-17 стали срібними призерами чемпіонату CЄВЗА-2022. Велика кількість українських гравців виступає у командах різних європейських чемпіонатів та є ключовими гравцями своїх команд.