Сучасний стан техніко-тактичної підготовки юних тенісистів 8-9 років - Ханюкова , Ольга; Малойван , Ярослав (Спортивні ігри, 2023)
Стрімкий розвиток ігрових видів спорту та зростання значення техніко-тактичної підготовки вже на початковому етапі, диктує необхідність залучення нових підходів до організації та проведення навчально-тренувального процесу юних спортсменів. Мета дослідження полягає у визначенні сучасного стану техніко-тактичної підготовки юних тенісистів 8-9 років Матеріал та методи: відповідно до мети та поставлених завдань програма досліджень включала методи аналізу та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Дослідження здійснювалося з юними тенісистами, що займаються у групах початкової підготовки у спортивному клубі «Максимус» смт. Слобожанського, Дніпровського району, Дніпропетровської області. В якості досліджуваних приймали участь 15 юних тенісистів 8-9 років. Дослідження проводилися у певній послідовності дій. Виконано аналіз доступної науково-методичної літератури, вивчено досвід вітчизняних та зарубіжних фахівців, здійснено педагогічне спостереження за навчально-тренувальним процесом юних тенісистів, що займаються на «помаранчевому» рівні навчання. Визначено готовність гравців 8-9 років до переходу на наступний рівень навчання. Результати: у статті представлено особливості організації та проведення занять з тенісу на «помаранчевому» рівні навчання за програмою Міжнародної федерації тенісу «Теніс для дітей до 10 років», розкрито сучасні підходи до навчально-тренувального процесу, які передбачають створення розвиваючого середовища для гравців 8-9 років за допомогою ведення рахунку, залучення бонусів, організації умов виконання вправ для досягнення поставленої мети у завданнях. Проведено тестування рівня техніко-тактичної підготовленості юних гравців з метою визначення готовності юних тенісистів для переходу на «зелений» рівень навчання. Висновки. Застосування програми «Теніс для дітей до 10 років», сучасні підходи до організації і проведення занять з тенісу позитивно вплинули на рівень техніко-тактичної підготовленості юних тенісистів 8-9 років.