Порівняльний аналіз виступів чоловічих національних збірних команд України на чемпіонатах Європи з командних ігрових видів спорту - Дмитрів, Роман; Лопацький , Сергій; Пасічняк , Любомир (Спортивні ігри, 2023)
Мета: вивчити та охарактеризувати виступи чоловічих національних збірних команд України з видів спорту, які входять до програми Літніх Олімпійських ігор, а саме: футболу, баскетболу, волейболу, гандболу, хокею на траві та водного поло. Матеріали і методи. У процесі дослідження були опрацьовані матеріали публікацій та спортивної періодики, дотичних до тематики дослідження, статистична інформація з офіційних сайтів європейських міжнародних спортивних федерацій / асоціацій командних ігрових видів спорту та інших джерел Інтернету. Методи дослідження: аналіз і узагальнення даних, теоретична інтерпретація, аналіз документальних (статистичних) матеріалів, системний аналіз. Дослідження проводилося з січня по квітень 2022 року. Результати дослідження. Чемпіонати Європи в даний час є престижними офіційними міжнародними змаганнями. У фінальних турнірах беруть участь кращі команди континенту, серед яких часто виступає і національна збірна команда України. Дослідження показали, що в ХХ ст. українські спортсмени успішно змагалися на міжнародних змаганнях в складі збірних команд СРСР. У роки Незалежності за кількістю участей у фінальних турнірах чемпіонатів Європи передують національні збірні команди України з баскетболу й гандболу, вісім і сім відповідно. Нами встановлено, що кращим результатом у цих змаганнях наразі є шосте місце волейболістів (1993 рік) та баскетболістів (2013 рік), а також сьоме місце ватерполістів (1995 рік) і тих же волейболістів (2019 рік). За останнє десятиріччя потрапити до чвертьфіналу фінального турніру Євро змогли чоловічі національні збірні команди України з волейболу (2019 рік) і футболу (2020 рік). Висновки: у статті вивчено та охарактеризовано виступи національних збірних команд України на чемпіонатах Європи з командних ігрових видів спорту, які входять до програми Літніх Олімпійських ігор. Аналізуючи наше дослідження, констатуємо: учасниками фінальних турнірів українські «ігровики» були більше 25-ти разів. На окремих міжнародних змаганнях вони «зупинялися» за крок до виходу у півфінал, а саме: у волейболі (1993, 1997, 2019 роки), баскетболі (2013 рік), футболі (2020 рік). Одного разу, а саме 2012 року, Україна була господарем фінального турніру чемпіонату Європи з футболу.