Застосування комплексів спеціально підібраних вправ у підготовці тенісистів 6-7 років - Шевченко, Олег (Спортивні ігри, 2023)
Мета дослідження : полягає у визначенні зміни показників фізичної та технічної підготовленості у тенісистів 6-7 років за допомогою комплексів спеціально підібраних вправ. Матеріал і методи: В дослідженні приймала участь 12 юних тенісистів м. Харків. Спортивний стаж спортсменів 1-2 роки. Заняття проводилися 8 годин на тиждень. Для визначення поточного рівня фізичної підготовленості обрані тестові вправи: біг у трьох напрямах «Віяло»; біг 18 м (с); стрибок у довжину з місця (см); метання тенісного м’яча в ціль 3м, 6м, 9м (кількість влучань); човниковий біг 10 м по 3 рази (с); нахили вперед стоячи на гімнастичної драбини (см). Вправи з оцінки технічної підготовленості: набивання м’яча відскоком від ракетки вниз, набивання м’яча відскоком від ракетки вверх, набивання м’яча ракеткою без відскоку від підлоги, гра на утримання м’яча без помилки, гра на утримання м’яча по діагоналі справа без помилки, гра на утримання м’яча по діагоналі зліва без помилки, подача знизу з 10 спроб. Дослідження проводилося в два етапи. На першому етапі були підібрані вправи для розвитку швидкісних, швидкісно-силових, координаційних здібностей, спритності, з яких формувалися комплекси вправ з фізичної підготовки юних тенісистів. В технічній підготовці спеціально підібрані вправи враховували паралельне удосконалення техніки ударів та розвиток почуття м’яча, ритму, диференціації зусиль, координованості рухів, просторової орієнтації. На другому етапі проведений формувальний педагогічний експеримент з використанням розроблених комплексів спеціально підібраних вправ у тренувальному процесі та визначені зміни результатів тестових вправ. Результати: підтверджено необхідність пошуку нових, більш ефективних, засобів і методів підготовки в сучасному тенісі. Складання індивідуальних програм та комплексів спеціально-підібраних вправ буде сприяти підвищенню підготовленості тенісистів. Встановлено поточний рівень фізичної та технічної підготовленості тенісистів та підібрані комплекси вправ. Визначено достовірні зміни в результатах фізичної підготовленості, крім показників у нахилі вперед р>0,05. В показниках всіх контрольних вправах з оцінка технічної підготовленості також отримані достовірні зміни, крім вправи набивання м’яча ракеткою без відскоку від підлоги р>0,05. Висновки: застосування представлених комплексів спеціально підібраних вправ позитивно вплинули на зміни показників фізичної та технічної підготовленості, що дозволяє рекомендувати їх в тренувальному процесі тенісистів 6-7 років.