Індивідуалізація пере дігрової розминки кваліфікованих гандболістів із урахуванням їх передстартових станів - Несен , Олена; Кононенко, Неллі; Білоус , Наталія (Спортивні ігри, 2023)
Мета – підвищення ефективності ведення гри кваліфікованими гандболістами протягом змагального матчу за рахунок індивідулізації перед ігрової розминки. Матеріали та методи: Дослідження проводилося у два етапи. На першому етапі проведено констатувальний експеримент: встановлено індивідуальні кордони «норми стану» для кожного зі спортсменів; перед кожною змагальною грою чемпіонату України сезону 2021-2022 рр проводилася діагностика функціональних станів гравців та було проведено педагогічне спостереження за ефективністю ігрової діяльності команди. На другому етапі був проведений формувальний педагогічний експеримент: зміст та інтенсивність розминки перед грою для кожного гравця варіювалась в залежності від його передстартового стану. Встановлення індивідуальних меж зони функціонального оптимуму («норми стану») та визначення передстартових станів гандболістів було проведено за методикою серіальної динамометрії. Для встановлення ефективності ігрових дій спортсменів нами були проведені педагогічні спостереження та визначені активні та пасивні періоди гри для кожного гравця окремо; ефективність гри визначалась завдяки використання комплексної методики оцінки ігрової діяльності, що враховувала кількість позитивних і негативних дій гравців на майданчику, їх час участі в грі. Кожна оцінена дія мала свій коефіцієнт значущості. Отримані данні оброблялися методами математичної статистики: кореляційний аналіз використовувався для встановлення взаємозв’язку ефективності гри гандболістів та їх передстартових станів; статистична достовірність між ефективністю гри гандболістів на різних етапах дослідження встановлювалась за W критерієм Уілкоксона, оцінка статистичних гіпотез виходила з 5% рівня значущості, який забезпечує необхідну точність у педагогічних дослідженнях. Результати: Встановлено вплив передстартового стану кваліфікованих гандболістів, на ефективність їх ігрової діяльності (r=0,71), особливо у першій третині першого тайму. Розроблені рекомендації зі змісту та інтенсивності розминки перед грою для гандболістами виходячи з їх передстартового стану. Рекомендовано набір вправ у парах та трійках. Встановлено достовірні позитивні зміни у ефективності гри гравців у порівнянні з початком нашого дослідження. Висновки: корегуючи зміст та інтенсивність перед ігрової розминки польових гравців у гандболі з урахуванням їх передстартових станів можна досягти позитивного впливу на ефективність їх ігрових дій під час змагань.