Показники фізичного розвитку юних футболістів 14-15 років - Перевозник, Володимир; Перцухов, Андрій (Спортивні ігри, 2023)
Мета – встановити показники фізичного розвитку юних футболістів 14- 15 років. Матеріал та методи: відповідно до мети та поставлених завдань, програма досліджень включала методи теоретичного аналізу та узагальнення науково-методичноїлітератури, методи вивчення антропометричних характеристик, методи математичної обробки результатів. Дослідження здійснювалося з футболістами команди ФК «Арена» Харків – учасниками першості ДЮФЛ України. У дослідженні взяли участь 24 футболісти 14-15 років. Дослідження проводилося у Харківському обласному лікарсько-фізкультурному диспансері. Робота здійснювалася у три етапи. На першому етапі проводилися аналіз, обстеження футболістів 14-15 років. На третьому етапі даного дослідження розраховувалися ваго-ростові індекси та індекси пропорційності. Результати: у статті представлено антропометричні показники юних футболістів 14-15 років. Встановлено, що футболісти 14-15 років мають характерні габаритні розміри тіла (довжина та маса тіла, обхват грудної клітки у спокої, на вдиху та на видиху), ваго-ростові індекси (індекси Ярхо-Краупе, Рорера та Кетле) та індекси пропорційності (індекси Ерісмана та Ліві), які у футболістів даної групи перебували в межах вікової норми. Маса тіла футболістів даної групи становила 55,8±1,8 кг, довжина тіла – 169,1±2,0 см, ОГК у спокої – 80,8±1,2 см, ОГКна вдиху – 86,5±1, 1 см, ОГК на видиху – 78,9±1,2 см. У футболістів 14-15 років середній показник індексу Ярхо-Краупе дорівнював – 329,0±8,4 г/см, індексу Рорера – 11,5±0, 3 у.о, індексу Кетле – 19,4±0,4 у.о, індексу Ерісмана – -3,8±1,1 см. індексу Ліві – 47,8±0,6%. Висновки: дані проведеного дослідження свідчать про відмінності морфологічних показників, ваго-ростових індексів та індексів пропорційності у юних футболістів 14-15 років.