Розвиток влучності у старших дошкільників у процесі проведення спортивних та рухливих ігор - Тітаренко , Світлана; Бабачук , Юлія (Спортивні ігри, 2023)
В статті здійснено аналіз досліджень з проблеми розвитку влучності у дітей старшого дошкільного віку в процесі проведення спортивних та рухливих ігор. Зазначається, що ігри з елементами спорту є одним із ефективних засобів фізичного удосконалення, формування в дітей дошкільного віку рухових умінь та навичок, а також рухових здатностей, зокрема влучності. Подано характеристику рухової здатності влучності, як здібності потрапляти в ціль при будь якій маніпуляції предметом. У дошкільників влучність можна визначити за допомогою кидання м’яча в ціль, забивання його у ворітця або прокочування, метання мішечків. Розвивати влучність можна за допомогою рухливих ігор, ігор з м’ячем та ігор спортивного характеру. Зазначається, що влучність тісно пов’язана з окоміром. Також важливими передумовами розвитку влучності є орієнтування у просторі та координація рухів, вміння узгоджувати свої рухи з поставленими перед дитиною завданнями. Встановлено, що влучність має наступні компоненти: прийняття пози; прицілювання; налаштування дихання та інших вегетативних систем; виконання фінального зусилля. Розроблено критерії дослідження рівня розвитку влучності у старших дошкільників (кількість, точність та швидкість). Визначено загальний рівень розвитку влучності у дітей старшого дошкільного віку. Розроблено систему роботи з розвитку влучності у старших дошкільників засобом спортивних та рухливих ігор. В процесі реалізації означеної системи роботи враховувалися наступні принципи: емоційності, доступності, врахування попереднього ігрового досвіду дітей, індивідуалізації, диференціації. Перевірено ефективність запропонованої системи роботи з розвитку влучності у старших дошкільників в процесі проведення спортивних та рухливих ігор. Встановлено, що спортивні та рухливі ігри є дієвим засобом розвитку влучності у дітей старшого дошкільного віку.