Диференційована фізична підготовка футболісток на загальнопідготовчому етапі підготовчого періоду - Цись , Дмитро; Хлус , Наталія; Цись, Наталія (Спортивні ігри, 2023)
Мета дослідження – розробити програму диференційованої фізичної підготовки футболісток на загальнопідготовчому етапі підготовчого періоду й експериментально обґрунтувати її ефективність. Матеріал і методи. В дослідженні взяли участь 17 футболісток жіночої збірної команди Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка віком 18-22 роки, з кваліфікацією І-ІІ розряду. Методи дослідження: аналіз даних літературних та Інтернет джерел з проблеми дослідження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати. За результатами початкового педагогічного тестування було виявлено високі показники коефіцієнту варіації (понад 7-8 %) у досліджуваних тестах з фізичної підготовленості, що свідчить про суттєву різницю в рівні розвитку фізичних якостей спортсменок однієї команди і необхідність застосування диференційованого підходу до фізичної підготовки футболісток. Було сформовано три групи спортсменок, для яких були розроблені та впродовж загальнопідготовчого етапу впроваджувалися відповідні програми розвитку швидкісних якостей і спритності, швидкісно-силових здібностей і різних проявів витривалості. Висновки. Упродовж педагогічного експерименту статистично достовірно покращилися показники загальної та швидкісної витривалості, спеціальної швидкості у взаємозв’язку зі спритністю, спеціальних швидкісно-силових здібностей футболісток у межах від 4,1 до 4,9 % (р<0,05). Зменшення коефіцієнту варіації у проведених тестах з фізичної підготовленості футболісток до 4,0-5,9 % підтверджує доцільність застосування диференційованого підходу до фізичної підготовки спортсменок упродовж загальнопідготовчого етапу підготовчого періоду.