Зміна рівня фізичної підготовленості десятирічних тенісистів під впливом занять із загальної фізичної підготовки - Шестерова , Людмила; Яньхао, Ту (Спортивні ігри, 2023)
Стаття присвячена загальній фізичній підготовленості юних тенісистів, що є невід’ємною складовою підготовленості спортсмена. Мета дослідження – визначити зміни рівня фізичної підготовленості десятирічних тенісистів під впливом занять ЗФП. Матеріал і методи. В дослідженні взяли участь 8 юних тенісистів 10 років (4 дівчатка та 4 хлопчики), які тренуються в спортивному клубі «Спорт & корт» м. Харкова. В ході дослідження були використані такі методи: аналіз та узагальнення літературних джерел, тестування, педагогічний експеримент та методи математичної статистики. Результати дослідження. Результати первинного тестування свідчать про те, що показники рівня фізичної підготовленості у хлопчиків декілька вищі, ніж у дівчаток, хоча достовірності відмінностей між ними не встановлено (p≥0,05). Порівняння результатів, отриманих під час дослідження, з нормативами для десятирічних школярів показало, що результати в усіх тестах, крім нахилу вперед з положення сидячи, відповідають оцінкам 4 та 5 балів. Показники гнучкості у дівчаток відповідають оцінці 2, у хлопчиків – 1 бал. Протягом чотирьох місяців з юними тенісистами 2 рази на тиждень проводилися заняття із ЗФП, в яких використовувалися вправи, спрямовані на підвищення швидкісних, швидкісно-силових, координаційних та силових здібностей, витривалості й гнучкості. Аналіз отриманих у повторному тестуванні результатів свідчить, що результати дівчаток практично у всіх тестах вищі, ніж у хлопчиків. Лише показники спритності, що визначалися за результатами човникового бігу 4×9 м, та сили м’язів черевного пресу, що визначалися за результатами піднімання тулуба в сід з положення лежачи на спині, вищі у хлопчиків. Слід зазначити, що достовірності між показниками рівня розвитку фізичних якостей у дівчаток та хлопчиків не спостерігалося (p≥0,05). Висновки. Не відзначено достовірних змін і між показниками на початку та наприкінці дослідження (p≥0,05), що, на наш погляд, пов’язано з незначним терміном, що тривало дослідження, і з великою варіативністю результатів у спортсменів. Найбільших змін зазнали показники гнучкості, приріст яких у дівчаток склав 27,4%, у хлопчиків – 21,3%, та результати в бігу «змійкою» – у дівчаток 24,2%, у хлопчиків – 18,4%.