Використання вправ акробатичної спрямованості у навчально-тренувальному процесі юних волейболісток 12–14 років - Гринченко, Ігор; Сірий , Олександр; Тихонова, Ася; Тихонов , Андрій (Спортивні ігри, 2023)
У сучасному волейболі застосовуються різні методи та засоби спеціальної фізичної підготовки волейболісток. Більшість з них направлені на підвищення ефективності швидко силової або координаційно-рухової підготовки. При цьому найбільш поширеними засобами розвитку координації є вправи з елементами акробатики. Використання акробатичних вправ, схожих за біомеханічними характеристиками з технічними діями у волейболі, дозволяє скоротити термін навчання технічним діям та створити передумови для подальшого підвищення спортивної майстерності. Мета дослідження – підвищення ефективності навчально-тренувального процесу юних волейболісток з використанням спеціальних вправ акробатичної спрямованості. Результати дослідження: зіставлення динаміки показників технічної підготовленості після тренувального періоду (8 місяців) засвідчило, що статистично значуще покращення результатів тестування відбулося в ЕГ в порівнянні з КГ за такими показниками: «Передача м’яча двома руками зверху над собою» (р=0,042), «Передача м’яча двома руками знизу над собою» (р=0,072), «Прийом подачі» (р=0,021); «Атакуючий удар із зони 2, 4» (відповідно р=0,059, р=0,032), «Передача м’яча двома руками зверху на точність» (р=0,031), «Передача м’яча двома руками знизу на точність» (р=0,076), «Передача м’яча двома руками зверху в ціль протягом 30 с.» (р=0,033), «Верхня пряма подача на точність в зону 1, 6» (р=0,029, р=0,044), «Загальна кількість виконаних подач у зони1, 6, 5» (р=0,043). Висновки. Достовірні покращення (р<0,05; р<0,01) показників точності виконання передач м’яча двома руками як зверху, так і знизу, підвищення точності ударних рухів при виконанні атакуючих ударів, прийому м'яча з подачі в експериментальній групі пов'язано, перш за все, з включенням в навчально-тренувальний процес спеціально розроблених комплексів вправ акробатичної спрямованості.