Досвід застосування віртуальних технологій у діяльності NBA - Хіменес, Христина (Спортивні ігри, 2023)
Тенденції сучасного етапу розвитку спорту, серед яких глобалізація, комерціалізація, комп’ютеризація тощо визначають потребу у формуванні нових напрямів його розвитку. Зокрема, віртуальні технології, які сьогодні є частиною усіх сфер життєдіяльності людини дають змогу просувати спортивний продукт у різних формах на ринку кіберпростору. NBA, як одна із провідних північноамериканських професійних ліг ігрових видів спорту активно упроваджує розробки у цьому напрямі. Водночас сучасна науково-теоретична база потребує формування блоку матеріалів щодо досвіду таких організацій як NBA у застосуванні віртуальних технологій просування спортивного продукту. Мета дослідження. Виявити напрями розвитку сучасної NBA у межах віртуального середовища. Матеріал та методи досліджень. Опрацьовано матеріали публікацій дотичних до тематики дослідження, та інформацію з офіційного сайту NBA. Методи: аналіз та узагальнення даних; теоретична інтерпретація та пояснення; аналіз документальних матеріалів, системний аналіз. Результати. Сучасна NBA працює одночасно у декількох напрямах розвитку віртуального баскетбольного продукту. Ключовою з них є створена у її структурі у 2017 році NBA 2K еLeague, яка є своєрідним віртуальним прототипом її самої NBA. Більшість команд ліги (22) мають власну кіберкоманду і проводять матчі між собою на системній основі в межах регулярного чемпіонату та матчів плей-офф. Цей продукт приносить NBA понад 1 млрд. дол. щороку. У 2019 році ліга разом з Microsoft Teams почала реалізацію нового проекту – NBA Together, який передбачає залучення глядачів на баскетбольні матчі у віртуальному форматі. Таким чином з одного боку для гравців зберігається підтримка на спортивній арені, а фани мають змогу проглядати улюблені матчі в режимі реального часу, не виходячи з дому. Ключовим чинником, який визначив суттєву активізацію діяльності ліги у зазначених напрямах є світова пандемія COVID. Висновки. Сьогодні віртуальні продукти NBA (NBA 2K League (2017) та NBA Together (2019)) активно розвиваються та удосконалюються і в майбутньому претендують стати одними з ключових компонентів фінансового забезпечення зазначеної професійної спортивної організації.